Nieuws/Binnenland
472527
Binnenland

Dode Amsterdam is beruchte crimineel

Amsterdam - De 27-jarige man, die afgelopen zaterdag in de Cornelis Outshoornstraat in Amsterdam Nieuw-West werd doodgeschoten, is de beruchte crimineel Cartney Kronstadt. Eerder werd Kronstadt, die van Antilliaanse afkomst is, tot zestien jaar cel veroordeeld wegens moord en een gewelddadige beroving.

Politie en justitie in Amsterdam willen de identiteit van de doodgeschoten man niet bevestigen maar in het milieu wordt zijn naam volop genoemd. Ook vraagt men zich af hoe het mogelijk is dat Kronstadt op vrije voeten was ondanks het feit dat hij tot een lange gevangenisstraf was veroordeeld.

De politie gaat er nog steeds vanuit dat er geen sprake van een liquidatie is geweest maar dat het om een uit de hand gelopen ruzie gaat. Bij de schietpartij raakte de 59-jarige oud-café-eigenaar Peter L. ernstig gewond. Hij werd in de woning aangetroffen terwijl Kronstadt vlak bij de woning op straat werd gevonden. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat reanimatie niet meer mocht baten.

Cartney Kronstadt werd in 2010 door de Utrechtse rechtbank tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege onder meer zijn betrokkenheid bij een dodelijke ripdeal in 2008. Een 30-jarige man werd toen van zeer dichtbij doodgeschoten. Korte tijd later pleegde de Antilliaan ook nog een gewapende overval op een woning in Eindhoven. Na zijn veroordeling ging Kronstadt in hoger beroep.

Terwijl hij gedetineerd was, moest Kronstadt ook nog voor de rechtbank verschijnen wegens een gewelddadige mishandeling van een medegevangene in de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. In afwachting van de nieuwe behandeling door het Hof was Kronstadt op vrije voeten. Waarom hij niet vastzat in verband met zijn andere veroordeling, is onuidelijk.

Weet u meer? Neem dan contact op met onze verslaggever.