Nieuws/Nieuws

In het nieuws

Wanneer stel je een nieuwe liefde voor aan je kinderen?

Door Eline Doldersum

Barry Atsma is smoorverliefd op zijn Noortje en dat mag iedereen weten, inclusief zijn twee dochters. Onlangs schudden Zoë en Charlie de hand met de nieuwe liefde van hun vader. Maar wanneer doe je dat eigenlijk: een nieuwe vriendin voorstellen aan je kinderen? VROUW vroeg het scheidingsmediator Yolande de Best.

"Voordat je een nieuwe liefde introduceert bij je kinderen, is het verstandig om eerst je ex-partner in te lichten", vertelt scheidingsmediator Yolande de Best. "Eén omdat je ex het dan niet via je kinderen hoort, wat voor irritatie kan zorgen, en twee, omdat jullie de kinderen op die manier samen kunnen voorbereiden op de ontmoeting."

"Als kinderen vertellen dat ze de nieuwe vriendin van papa gaan ontmoeten en jij weet daar als moeder al vanaf, dan wekt dat vertrouwen. Het geeft kinderen een veilig gevoel. Ze realiseren zich dat jullie nog steeds de ouders zijn en samen nadenken over grote stappen als deze", legt Yolande uit.

Goede voorbereiding

Daarnaast is een goede voorbereiding op de ontmoeting ook belangrijk volgens Yolande. "Het is belangrijk dat je aan kinderen uitlegt wat ze precies te wachten staat en wat ze kunnen verwachten van deze nieuwe liefde. Leg ze uit dat je iemand hebt ontmoet die een belangrijke rol in jouw leven speelt en dat je het daarom belangrijk vindt dat ook de kinderen haar ontmoeten. Benadruk wél dat deze nieuwe vriendin geen nieuwe moeder of opvoeder is en al zéker niet de plaats in zal nemen van de kinderen. Dat is erg belangrijk", legt Yolande uit.

Neem de tijd voor je kinderen

Het is volgens Yolande tevens belangrijk om altijd individuele dingen te blijven doen met je kinderen. "Als je verliefd bent, wil je niets liever dan elke minuut van de dag doorbrengen met je geliefde. Waardoor je al snel geneigd bent om ook tijdens de uitjes met je kinderen je nieuwe partner mee te nemen."

Iets wat Yolande niet zou aanraden. "Kinderen moeten aan een nieuwe partner wennen en het is goed om ze die tijd ook te gunnen. Daarnaast moeten kinderen niet het idee krijgen dat ze worden ingeruild. Dit kun je voorkomen door af en toe ook tijd door te brengen alléén met je kinderen", legt Yolande uit.

Voorstellen aan de kinderen

Wanneer je een nieuwe partner moet introduceren bij je kinderen, hangt volgens Yolande heel erg af van de situatie. "Het is natuurlijk niet verstandig om na twee dates je nieuwe lief al mee naar huis te nemen. Neem eerst de tijd voor elkaar en neem iemand niet té snel mee naar huis. Vaak voel je zelf wel aan wanneer de tijd rijp is om ook je kinderen kennis te laten maken", aldus Yolande.

 

Lees meer over