Nieuws
472544
Nieuws

Marjolein kookt over

De langzaamkookpan

Ergens in de verre oudheid, was ik een tijdje verantwoordelijk voor de pagina Eten & Genieten in deze krant. Man, man, man, dat waren dagen! Ik had in die tijd een oude cabrio en dan reed ik op zonovergoten dagen ergens door de Betuwe op zoek naar de lekkerste kersen. Samen met oudste die zich gewillig aanbood als assistent. Moeder/zoon bondingsmomentje en 's avonds kersenclafoutis. Daar kreeg ik nog voor betaald ook.

Maar het magazine VROUW werd opgericht en tegelijkertijd hield de toenmalige bijlage van de Telegraaf op te bestaan. En daar hadden ze ook een culinair redacteur; de onnavolgbare Felix Wilbrink die verder ging waar ik ophield. Ik bedoel: hij had een rookoven op zijn balkon en kweekte zelf kruiden en groentes in de hanging basket. Daar kwam ik qua kookkunsten niet eens bij in de buurt. Daarbij vind ik koken leuk, maar schrijven ook en bij dat nieuwe magazine mocht ik mezelf een slag in de rondte schrijven. Ik schreef nog een stukje over de snelkookpan die ik kreeg opgestuurd en toen nam Felix het stokje over.

 

Slowcooker

En nu is het dan bijna 2016. In deze blog deel ik al weken recepten met jullie. Begin volgend jaar ga  ik dat ook in het magazine doen. Vorige week kreeg ik alvast een slowcooker (crockpot) opgestuurd. Ik vind het wel een teken des tijds en een cirkel die rond is. Ik eindigde ooit met een snelkookpan en ik begin weer met een langzaamkookpan. Stond 10 jaar geleden het leven in het teken van snel, haast en veel, vandaag de dag gaan we voor kwaliteit en rustig aan.

Familierecepten

En om het verhaal af te maken, komt er dan deze week ook nog een kookboek van Felix uit: 'Familierecepten.' Ik heb nog veel gekokkerel en gestoof te gaan voor ik ooit ben waar deze grote bebaarde teddybeer is qua vaardigheden. Hij is toch een beetje mijn held wat dat betreft.

Ondertussen is de slowcooker al net zo onmisbaar geworden in mijn keuken als de snelkookpan die ik nog steeds gebruik. En in tegenstelling tot wat de naam belooft, kost dat niet eens heel veel extra inspanning. 's Morgens gooi je de ingrediënten voor een stoofpot in de schaal,  's avonds kom je thuis en is je eten klaar.

 

Rode kool

Deze week heb ik voor het eerst van mijn leven rode kool gemaakt. Echte dus. Niet een pak uit de diepvries opgewarmd, maar een serieuze kool gekocht. Het was een enorme bak geworden en hij is schoon opgegaan. In tegenstelling tot de Pommes Duchesse die ik erbij had willen serveren en die jammerlijk mislukt waren. Het waren meer een soort van aardappelpoffertjes geworden. Dochter heeft nog geprobeerd ze op haar bord omhoog te kleien, maar ik heb er toch maar geen foto van gemaakt.  Ik wacht nu met smart op het boek van Felix. En anders schiet ik hem wel even aan in de wandelgangen van de redactie: 'Hey Felix, rode koolrecept ruilen tegen dat van aardappeltoefjes?'

Hij lacht me waarschijnlijk bulderend uit. Wedden dat hij al lang weet hoe je rode kool maakt. Het recept deze week heb ik dus gemaakt in een crockpot. Heb je zo'n ding niet, dan kan het ook in een pan hoor. Dan is de rode kool in twee uur klaar gestoofd, maar moet je wel af en toe kijken of er niet te veel vocht is verdampt (anders water erbij).

 

Rodekoolrecept

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • zout
  • 1 rode kool
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 glas rode wijn
  • sap van 1 sinaasappel
  • theelepel koekkruiden
  • 2 appels
  • flinke eetlepel appel/perenstroop

Bereidingswijze

Snij de kool fijn, de uien in ringen en de appel in blokjes. Bak de uien even aan in de olie door de pan van de slowcooker op het fornuis te zetten, leg de rode kool erop met de appel, doe er vervolgens alle andere ingrediënten  bij en zet de pan in de cooker. Standje low, sinterklaasinkopen gaan doen, 9 uur later is de rode kool klaar.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>