Nieuws
472547
Nieuws

Hoe Zit Het Nu Echt Met

Zijn vitaminepillen echt zo gezond?

Business Insider deed onderzoek naar vitaminepillen en beweert dat ze erg ongezond zijn. Moet je alle vitaminepillen links laten liggen? VROUW vroeg voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschappers Astrid Postma-Smeets en Liesbeth Smit: hoe zit het nu echt met vitaminepillen?

“Het is begrijpelijk dat mensen vitaminepillen slikken. Ze denken dat ze niet genoeg binnenkrijgen. Maar eigenlijk is het helemaal niet erg om om niet elke dag precies de aanbevolen hoeveelheid van alle vitamines binnen te krijgen ”, legt Astrid uit. In sommige gevallen zijn vitaminepillen juist goed, denk aan mensen die ouder dan vijftig zijn. Liesbeth vult aan: “Voor mensen met een donkere huid is het ook goed om extra vitamine D te slikken. Daarnaast zijn zwangere vrouwen ook een risicogroep, foliumzuur slikken is dan een oplossing om een tekort aan te vullen."

Advies

Dat vitaminepillen niet gezond voor je zouden zijn, klopt deels, aldus het voedingspanel. “Zolang je op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid let, zitten er geen risico’s aan. Al blijkt uit onderzoek dat mensen die multivitamines slikken niet gezonder zijn”, vertelt Liesbeth. Als je veel te veel pillen neemt - meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid - kan het wel gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Sven Kramer die te veel vitamine B6 nam en een vitaminevergiftiging kreeg.

Waar je op moet letten als je vitaminepillen wilt aanschaffen? Carina: “Als je het wilt kopen, kies dan voor vitamine D. Dat is een goede keuze.” Liesbeth adviseert ook om op de verpakking te kijken in de winkel. “Als de dosering 100 procent of lager is, dan zit je goed.”

Niet alleen pillen

Maar alleen pillen slikken om vitaminen binnen te krijgen? Dat is niet goed, zegt het panel volmondig. “Het belangrijkste is om gevarieerd te eten: groenten, fruit, volkorengranen, zuivel, een stukje vlees en soms vis. Als je normaal eet met genoeg variatie krijg je eigenlijk al voldoende vitaminen binnen”, zegt Astrid. Carina: “Ik vind ook dat je beter vitaminen uit voedsel kunt halen. Al geef ik mijn kinderen soms wel eens een multivitaminepil als ze minder groente en fruit binnenkrijgen.”

Zijn verse vruchtensappen net zo ongezond als frisdrank?

Over Hoe zit het nu écht met..?

Weet jij je weg nog te vinden in het oerwoud van voedinghypes en gezondheidmythes? Wij ondertussen niet meer. En dus gaan we in de rubriek Hoe zit het nu écht met..? samen met onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschappers Astrid-Postma Smeets van www.voedingscentrum.nl en Marijke Berkenpas vanwww.iamafoodie.nl op zoek naar de waarheid achter de gezondheidhype. Zoek je mee? (mail jouw suggestie of vraag naar oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Hoe zit het nu echt met [...]')

Lees ook de vorige afleveringen: