Nieuws/Binnenland
472662
Binnenland

Suikertaks voorlopig niet in zicht

Nederlandse consumenten hoeven voorlopig niet te vrezen voor een suikertaks, een initiatief van tv-kok Jamie Oliver. Die kreeg een extra belasting op ongezonde, suikerhoudende drankjes in Engeland op de politieke agenda. België voert zelfs per 1 januari al een suikertaks in.

Sommige Nederlandse politieke partijen zien er op zich wel heil in, maar ze zouden niet weten hoe zoiets technisch gezien in het vat moet worden gegoten.

Bij de PvdA bijvoorbeeld valt het idee van een suikertaks goed. „Maar het is ontzettend veel gedoe”, zegt Kamerlid Groot. „Van allerlei producten moet je namelijk het suikergehalte gaan vaststellen. Ik zou zeggen: nu even niet. De Belastingdienst heeft al genoeg op het bordje.” Ook CDA-Kamerlid Bruins Slot heeft grote bezwaren. „Suiker is een natuurlijk product. Het zit ook in tomatenpuree en in druiven. Het is prima om de gezondheid van consumenten te bevorderen, maar waar trek je de grens?” vraagt ze zich hardop af.

VVD en PVV zien überhaupt niets in het beïnvloeden van het eetgedrag via een taks. „Mensen mogen zelf bepalen wat ze eten en drinken”, vindt VVD’er Ziengs. „Is het verstandig dat ze gezond eten? Ja. Maar moeten we daar een belasting voor invoeren? Nee.” PVV-Kamerlid Klever noemt een suikertaks ’betuttelend’. „Wij zijn tegen belastingverhogingen en al helemaal als het bedoeld is om gedrag te veranderen.”

De SP vecht voor minder suiker en zout in producten, maar ook die partij ziet niets in een nieuwe belasting. Kamerlid Van Gerven wil dat het Rijk fabrikanten gaat dwingen om daar minder van te gaan gebruiken. „Als het gaat over voeding, mag je best ver gaan”, vindt hij.

Lees hier het verhaal van de verborgen suikers