Nieuws
472668
Nieuws

Stichting helpt vluchteling aan startup

Een ondernemer die Nederlandse ‘belastingvluchtelingen’ naar het buitenland begeleidt, heeft nu een stichting opgezet die vluchtelingen helpt een bedrijf op te zetten.

“Op deze wijze wordt de kans op het snel verkrijgen van een verblijfsvergunning vele malen groter. Mensen hebben dan een doel waar ze zich op kunnen richten en leveren daarbij meteen een economische bijdrage aan de Nederlandse samenleving”, zegt Dennis Vermeulen, initiatiefnemer van Incubators for Immigrants.

Wet

Als ceo van INCO Business Group begeleidt Vermeulen Nederlandse ondernemers die om fiscale redenen naar het buitenland vertrekken en helpt hij buitenlandse ondernemers zich hier te vestigen. Volgens hem biedt de Nederlandse wet voldoende mogelijkheden om je als buitenlandse startup in Nederland te vestigen.

De stichting haalt de bureaucratie weg die bij zo’n proces komt kijken. “Daarmee kan de vluchteling zich concentreren op ondernemen en wordt er een basis geschapen waarop dat kan, inclusief de tijdelijke verblijfsvergunning die nodig is. Zodra de basis staat, moet de vluchteling het ook echt zelf gaan doen”, aldus Vermeulen.

Belastingvluchteling

Zelf zit hij niet in het bestuur van de stichting omdat die onafhankelijk moet opereren. Wel doneert hij voor elke belastingvluchteling die hij naar het buitenland begeleidt, een bedrag dat de stichting nodig heeft om een politieke vluchteling te helpen.