Nieuws/Binnenland

Politici over Hennis:

’Vertrek was onvermijdelijk’

GL-voorman Jesse Klaver zat niet op het puntje van zijn stoel tijdens het debat met minister Hennis.

GL-voorman Jesse Klaver zat niet op het puntje van zijn stoel tijdens het debat met minister Hennis.

ANP

DEN HAAG - UPDATE - Politici in Den Haag reageren vol begrip op het vertrek van minister Hennis van Defensie. Ook spreken sommigen al over een mogelijke ministerpost in het nieuwe kabinet - in afkeurende bewoordingen welteverstaan. „Dat zou niet de bedoeling zijn.”

GL-voorman Jesse Klaver zat niet op het puntje van zijn stoel tijdens het debat met minister Hennis.

GL-voorman Jesse Klaver zat niet op het puntje van zijn stoel tijdens het debat met minister Hennis.

ANP

Volgens het CDA was het vertrek van minister Jeanine Hennis van Defensie onvermijdelijk. „Ik denk dat de minister uiteindelijk de enige juiste conclusie heeft getrokken”, zei Raymond Knops na afloop van het Kamerdebat.

Klaver: ’Niet overtuigend’

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond de verdediging van minister Jeanine Hennis (Defensie) in het debat over het mortierongeval in Mali „niet overtuigend.” Volgens Klaver nam Hennis wel de aanbevelingen maar niet de conclusies over van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. „Geen sterke verdediging”, aldus Klaver.

De GroenLinks-leider constateerde wel dat Hennis „haar verantwoordelijkheid heeft genomen” door af te treden. De vraag of ze nog kan terugkeren in een kabinetspost noemde hij „vanavond niet aan de orde.”

FvD: ’Niet terugkomen’

Fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie: „Het opstappen is een goede beslissing, maar ik hoop niet dat ze ook nog terugkomt in een volgend kabinet. Dat ze eerst aftreedt en na het weekend weer vrolijk op het bordes staat. Dat is niet de bedoeling. Wat er gebeurd is, spreekt voor zich. Militairen worden met ondeugdelijk materieel op missie gestuurd. Dat kan niet.”

PVV-leider Geert Wilders noemt het opstappen van minister Hennis onvermijdelijk. Ze heeft het enige juiste besluit genomen dat ze had kunnen nemen, zegt hij: „Haar verantwoordelijkheid nemen.”

Wilders denkt ook niet dat de VVD-politica kan terugkomen in het volgende kabinet. „Dat zou heel raar zijn”, aldus Wilders. Hennis werd de afgelopen tijd genoemd als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

SGP: ’Koninklijke weg’

SGP-leider Kees van der Staaij heeft „respect voor de koninklijke weg” waarop minister Jeanine Hennis van Defensie haar verantwoordelijkheid genomen heeft voor het mortierongeval in Mali. „De minister heeft eerst ten volle de verdediging ter hand genomen, maar daarna blijk gegeven dat dit onverteerbaar is en dat hier politieke gevolgen aan gegeven moesten worden”, zei Van der Staaij.

AFMP: ’Volstrekt logisch’

Voorzitter Anne-Marie Snels van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP): „Het is volstrekt logisch dat de minister en de CDS hun consequenties trekken uit wat de afgelopen jaren is gebeurd. Het OVV-rapport staat namelijk niet op zich. Ik hoop niet dat dit alleen een symbolische daad is, maar dat er ook consequenties uit worden getrokken en dat de top van de krijgsmacht kritiek uit de organisatie serieus gaat nemen. Ook wordt het tijd dat er een visie komt over waar we met onze Defensie naartoe willen in de wereld en welke middelen we daarvoor beschikbaar stellen.”

Lees meer over