Nieuws/Binnenland

’Vakantie Bali en Spanje populairst in 2018’

Run op reiskoopjes

Door Paul Eldering

Palmen op het strand van Málaga, Spanje.

Palmen op het strand van Málaga, Spanje.

Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

AMSTERDAM - Exotische vakanties als Bali en Bangkok, maar ook Amerika en Spanje, zijn in trek bij Nederlanders in 2018. Dat blijkt uit cijfers van zoekmachine Kayak, die woensdag worden gepresenteerd.

Palmen op het strand van Málaga, Spanje.

Palmen op het strand van Málaga, Spanje.

Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Gebaseerd op losse tickets en hotels is de zomertop-10: Alicante, Bali, Faro, Bangkok, Barcelona, Los Angeles, Mallorca, New York, Malaga en Florida. Op jaarbasis scoren steden als Londen en Berlijn volgens Kayak nog steeds het beste. „In de winter neemt de vraag naar de Malediven en Dubai sterk toe.”

Wie op eigen houtje op vakantie wil, boekt volgens dit onderzoek gemiddeld twee maanden voor vertrek. „Nederlanders vliegen bijna allemaal economy class en logeren het liefst in drie- of viersterrenhotels. Gemiddeld duurt de vakantie twee weken. Januari is de goedkoopste maand.”

Voor verzorgde ’pakketreizen’, dus vlucht, hotel, transfer en reisleiding, ligt de voorkeur van Nederlandse toeristen volgens ANVR-reisbureaus komend jaar veel meer bij Griekenland, Turkije en Egypte, hoewel ook Spanje en de Antillen het in winter en zomer goed doen, aldus het boekingspatroon.

„Wij zien daarnaast dat de belangstelling voor de wintersport toeneemt, als bijvoorbeeld de skipas in de prijs is inbegrepen en er genoeg sneeuw ligt. De run op zonzekerheid speelt zich vooral af op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Rode Zee”, zegt Petra Kok van reisorganisatie TUI.

Volgens Corendon-topman Atilay Uslu zijn de reisjes naar Griekenland in zomer 2018 niet aan te slepen. „Dat geldt ook weer voor Turkije zolang het rustig blijft, omdat de prijzen aantrekkelijk zijn. Gambia is in de wintervakantie een goed alternatief, merken we.”

Opvallend is dat in Egypte naast Hurghada en Marsa Alam ’s winters ook Sharm el Sheikh in de Sinai weer wordt aangeboden met laaggeprijsde resorts. Terreurdreiging is volgens ingewijden een relatief begrip in het toerisme. „Mensen zijn snel bereid dat soort risico’s op de koop toe te nemen, als de veiligheid oké lijkt. Dat gevaar begint er ook een beetje bij te horen.”

Lees meer over

Gerelateerde artikelen