Nieuws/Binnenland
473779693
Binnenland

Nederland zet 17 Russische spionnen het land uit, kabinet verwacht wraak

Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)

Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)

Den Haag - Het kabinet zet 17 Russische inlichtingenofficieren het land uit. Dat heeft minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) dinsdagmiddag bekendgemaakt. De spionnen moeten binnen twee weken vertrekken ‘vanwege de dreiging voor de nationale veiligheid die uitgaat van deze groep’.

Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)

Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)

De 17 Russen werken als diplomaat in Nederland. Maar volgens de geheime diensten AIVD en MIVD zijn ze stiekem actief als inlichtingenofficier. Volgens Hoekstra ‘maakt de huidige opstelling van Rusland in bredere zin de aanwezigheid van deze inlichtingenofficieren ongewenst’. De Russische ambassadeur in Den Haag is dinsdagmiddag op de hoogte gesteld van de uitzetting. In totaal werken er 75 Russische diplomaten in Nederland.

De spionnen zijn volgens Haagse bronnen niet op heterdaad betrapt bij spionageactiviteiten. De geheime diensten hebben een lijst met namen samengesteld van Russen die hier inlichtingen verzamelen. Over de manier waarop die Russen dat doen of hebben gedaan, worden geen mededelingen gedaan. De uitzetting lijkt een gecoördineerde Europese actie: het Belgische kabinet heeft dinsdag bekendgemaakt 21 Russen uit te zetten.

Minister Hoekstra rekent op Russische represailles. ,,De ervaring leert dat Rusland dit soort maatregelen niet onbeantwoord laat. Daar kunnen we niet over speculeren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid op diverse scenario’s die zich de komende tijd kunnen voordoen.” Op de Nederlandse vertegenwoordigingen in Rusland werken in totaal 25 Nederlandse diplomaten. De verwachting is dat een deel van hen ook hun biezen zal moeten pakken.

Nederland is niet het enige land dat Russische spionnen het land uitzet. Onder meer de Verenigde Staten, België, Polen, Bulgarije, Estland en Letland deden dit de afgelopen tijd al.

Wifi-verkeer OPCW

In 2018 wees Nederland al eens vier Russische spionnen uit. Toen was er wel sprake van een ’heterdaadje’. De vier wilden het hoofdkwartier van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag hacken. Ze hadden apparatuur in hun auto waarmee ze wifi-verkeer konden onderscheppen. De operatie werd verstoord door de MIVD, waarna de mannen diezelfde dag op het vliegtuig naar Rusland werden gezet.