Nieuws/Binnenland

„Moeten er nog meer slachtoffers vallen?”

Crisis in opsporing: ’Snel actie van politietop!’

Door Mick van Wely

Alarm bij de forensische opsporing.

Alarm bij de forensische opsporing.

ANP

AMSTERDAM - De politiebonden eisen dat de korpsleiding van de nationale politie onmiddellijk ingrijpt om de kolossale problemen binnen de dienst forensische opsporing aan te pakken. Voorzitter Jan Struijs van de NPB: ’moeten er nog meer slachtoffers vallen als gevolg van de problemen?”

Alarm bij de forensische opsporing.

Alarm bij de forensische opsporing.

ANP

De Telegraaf onthulde woensdag op basis van een vertrouwelijk, intern rapport dat de dienst forensische opsporing (FO) in een regelrechte crisis verkeert. De vergrijzing is enorm en bij de meeste eenheden in het land geldt een zware onderbezetting. Eerstelijns hulp kan niet meer gegarandeerd worden.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP: „De problemen brengen onderzoeken rechtstreeks in gevaar. Onlangs waren er in Noord-Nederland twee zware incidenten in de nacht. Er moesten forensische specialisten uit Utrecht in worden gevlogen omdat er geen mensen waren. Het regende die nacht flink. Het urenlang wachten wist cruciale sporen uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jan Struijs van de NPB.

Jan Struijs van de NPB.

ANP

Volgens Van de Kamp zijn de problemen zo ernstig, dat strafzaken gevaar lopen. „De mensen van FO zijn erg gefrustreerd. Ze doen hun uiterste best.” Hij wijst ook op de directe gevolgen voor de gewone burger. „Ze moeten veel langer wachten bij verkeersongevallen vanwege de onderbezetting. En ook bij branden, overvallen of geweldsincidenten duurt het veel langer voordat een plaats delict kan worden vrijgegeven.”

Van de Kamp eist van de politietop dat de inrichting van de nationale politie zo snel mogelijk volledig wordt herzien. „Dit kan echt niet meer. Dit soort problemen speelt breed in het korps en er is al al langer voor gewaarschuwd.”

Jan Struijs: „Het structurele achterstallig onderhoud bij forensisch opsporing raakt de zwaar onder druk staande opsporing. De afhankelijkheid van technisch bewijs ,om ondermijnende criminelen op te pakken , is groter geworden. Rechercheurs hebben dit keer op keer aangebracht. Forensische opsporing is belangrijker dan ooit.”

De voorzitter wil net als Van de Kamp onmiddellijk actie. Van de politietop en de politiek: „Dit kunnen we burgers en forensische rechercheurs niet aan doen. Verantwoordelijken trekken zich dit te weinig aan. Waar wachten we nog op? Nog meer slachtoffers? Politiek wordt wakker!”

Reageren? m.van.wely@telegraaf.nl

Voorzitter Gerrit van der Kamp van politiebond ACP.

Voorzitter Gerrit van der Kamp van politiebond ACP.

ANP

Lees meer over

Misdaadverslaggever