Nieuws/Binnenland
474232219
Binnenland

Slob: ik zat vorig jaar fout in debat over antihomoverklaringen

DEN HAAG - Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) vindt dat hij vorig jaar een fout heeft gemaakt toen het in een debat ging over antihomoverklaringen. Er werd gedebatteerd over scholen die van leerlingen en hun ouders vroegen afstand te nemen van homoseksualiteit. Die scholen deden dat op basis van het grondrecht van vrijheid van onderwijs.

Slob zegt dat hij slechts wilde uitleggen hoe de grondwet werkt, maar dat hij daarin „te instrumenteel” was. Volgens hem ontstond de indruk dat hij de antihomoverklaringen zou goedkeuren. „En daar heb ik zelf aanleiding toe gegeven”, erkent hij. Volgens hem is er „geen sprake van” dat hij dergelijke verklaringen ondersteunt.

Niet strafbaar

De uitingen van Slob leidden vorig jaar tot een storm van woede en zelfs aangifte. Verschillende partijen vonden dat de scholen discrimineerden en wilden dat Slob zich daar tegen uitsprak. Een open brief van presentator Tim Hofman en oud-politicus Boris van der Ham over acceptatie van homoseksualiteit werd binnen een dag meer dan 20.000 keer ondertekend. Het Openbaar Ministerie oordeelde enkele maanden later dat de uitspraken van Slob niet strafbaar waren.

De minister kwam een dag na het debat terug op zijn woorden. Hij noemde de antihomoverklaringen toen „een brug te ver.” Ook collega-minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) zei dat „dit soort verklaringen niet kunnen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop