Nieuws
47465
Nieuws

Seizoen van klassieke kennisquizzen weer geopend

’Bij Kees heb je altijd een kans’

Kees Driehuis: ,,Twee voor Twaalf van Astrid is de koning van de quizzen.”

Kees Driehuis: ,,Twee voor Twaalf van Astrid is de koning van de quizzen.”

Met de start van een nieuw seizoen Per Seconde Wijzer vanavond en Twee voor Twaalf vrijdag is het spelletjesseizoen bij de Vara weer geopend. Of eerbiediger gezegd: het tijdperk van de kennisquizzen. Presentatoren Kees Driehuis en Astrid Joosten over hun eigen klassieker en die van de ander. „Ik zou ook wel zoveel kijkers willen.’’

Kees Driehuis: ,,Twee voor Twaalf van Astrid is de koning van de quizzen.”

Kees Driehuis: ,,Twee voor Twaalf van Astrid is de koning van de quizzen.”

Driehuis presenteert vanaf vanavond het 27e seizoen van Per Seconde Wijzer, vrijdag geeft Astrid Joosten het startschot voor haar 26e reeks Twee voor Twaalf. Het blijft leuk, benadrukken beide quizmasters. Driehuis: ,,Laatst had ik bij de opnamen een jonge kandidaat die als gevolg van de stroomstoring onder de stress per taxi net op tijd aankwam. Ik blijf me verbazen over de snelheid waarmee kandidaten hun kennis oplepelen. En dat was ook bij deze deelnemer ondanks de wat chaotische start weer het geval.”

De grootste uitdaging is misschien wel het helpen beteugelen van de zenuwen van de deelnemers. En ook de lol, zegt Joosten die heimelijk ook kan genieten van wat haar kandidaten soms missen. ,,Zoals heel hoogopgeleide mensen die wanneer het antwoord op de vraag gewoon Michael Jackson is, dat niet weten. Dat zijn kandidaten die niks met popmuziek hebben, waar geen kinderen rondlopen of die om wat voor reden dan ook dit een beetje gemist hebben. En als ik dan zeg ’het was natuurlijk Michael Jackson’ nog heel lauw reageren ’oh ja...’”

Wat haar verder opvalt: met name veel mannen kennen bepaalde groenten of gerechten niet. ,,Zoals lasagne. Daarbij vragen we ons op de redactie eerst nog af: is het niet te veel een weggevertje? Dan zegt de eindredactrice al: ’tenzij deze vraag bij een man belandt’.” Driehuis is vooral nog steeds onder de indruk van mensen die in 20 seconden negen figuren uit de Middeleeuwen herkennen. „En nu het onderdeel sport is toegevoegd, iets waar ik zelf best wat van weet, kunnen kandidaten mij verrassen met hun parate kennis van de laatste vier Olympische Spelen of alle details over schaatsen.’’

Joosten heeft haar eigen blinde vlek. ,,Ik heb niks met de Griekse mythologie. Daarnaast constateer ik bij mijzelf een weerstand tegen het voorlezen van biologievragen vanwege die Latijnse namen. Op school heb ik het wel gehad hoor, maar ik was er wel klaar mee. En nu achtervolgt het me weer.’’

Rijtjes

Driehuis noemt Twee voor twaalf ’de koning van de quizzen’. ,,Het zit zo slim in elkaar.” Joosten vindt het programma van haar collega wel net iets makkelijker dan het hare. ,,Vanwege de rijtjes. Bij Kees heb je altijd een kans; je kan een gokje wagen en de vraag toch goed hebben.” Driehuis werpt tegen dat de kandidaten van Joosten daarentegen er wel met zijn tweeën staan.

Voor jaloezie is geen plek tussen de twee Vara-presentatoren. ,,We bestaan heel goed naast elkaar”, zegt Joosten. ,,En ik ben dol op Kees, hij is heel humoristisch. Dat zie je wel een beetje terug in Per Seconde Wijzer, al is hij nog zoveel leuker dan je denkt.” Driehuis heeft in zijn quiz iets meer ruimte om ’wat guitiger’ uit de hoek te komen, denkt ze. ,,Het kijkerspubliek van Twee voor Twaalf pikt het veel minder als ik een grapje maak. Dan hoor ik al snel dat ik moet ophouden met het afleiden van de kandidaten.” Waar Driehuis op zijn beurt met een schuin oog naar kijkt: de kijkcijfers van Twee voor Twaalf. ,,Die zijn soms wel twee keer zo hoog als de onze. Tot bijna een miljoen, dat zou ik ook wel willen. Maar wij zenden vier keer per week uit, dus bij elkaar opgeteld is dat ook aardig wat.”

Nee, het tweetal heeft nooit gesproken over Jouw programma/Mijn Programma, oftewel een tijdelijke ruil. Driehuis: ,,Astrid presenteert niet alleen Twee voor Twaalf, ze ís Twee voor Twaalf. Of dat ook voor mij geldt? Ik hoop het. Ik denk vooral dat we trots kunnen zijn dat we twee geweldige quizzen hebben samen.” Klassiekers die meegaan met hun tijd, vindt Joosten. ,,We hebben allebei een app die al door honderdduizenden mensen is gedownload. En sinds november bestaat er een Per Seconde Wijzer-bordspel. Dat bleek met de feestdagen zo’n succes dat wij nu bezig zijn om uiterlijk voor Sinterklaas ook een eigen spel op de markt te brengen.”