Nieuws/Binnenland
475267
Binnenland

30.000 leraren verwacht in Zuiderpark

Basisschoolleraren gaan staken.

Basisschoolleraren gaan staken.

DEN HAAG - Onderwijsbonden verwachten donderdagmiddag zo'n 30.000 basisschoolleraren op de protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. De helft daarvan komt met driehonderd bussen naar de stad, laat een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten.

Basisschoolleraren gaan staken.

Basisschoolleraren gaan staken.

Donderdag staken volgens de bond bijna alle van de 6500 basisscholen in Nederland. ,,Wij horen nauwelijks van scholen die niet dichtgaan. En als er straks niet genoeg geld bijkomt gaan we misschien twee dagen dicht'', zegt de woordvoerster. Met de acties protesteren de meesters en juffen tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. De meeste ouders hebben volgens de woordvoerster voor opvang voor de kinderen gezorgd of hebben een dag vrij genomen.

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens actievoerende lerarenorganisaties is zo'n 900 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met de lonen van leraren met een gelijk opleidingsniveau in het middelbaar onderwijs. Daarnaast is nog eens een half miljard nodig om de werkdruk te verlagen.

De Haagse protestmanifestatie begint donderdag om 13.00 uur en bestaat uit een afwisseling van ,,cabaret, filosofie, serieuze zaken, muziek en andere activiteiten'', aldus het PO-front, de organisatie achter de manifestatie. ,,Het wordt een stormachtige actie met tienduizenden mensen. Het weer helpt mee voor die sfeer, er kan een bui vallen'', aldus de actiegroep.

Volgens de AOb betalen de meeste schoolbesturen de salarissen van stakende juffen en meesters door. Maar er zijn er ook die dat niet doen. Mensen die lid zijn van een vakbond krijgen in dat geval een stakingsuitkering van de bond. Volgens de woordvoerster van de Onderwijsbond zijn er ook genoeg leraren die een dagje inleveren.

Voor de vakantie was er al een staking van een uur om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan leerkrachten tegen te gaan.