Nieuws/Binnenland
47558
Binnenland

Huurcrisis voor middeninkomens

Den Haag - De roep om meer huurwoningen voor mensen met een modaal inkomen zwelt aan. Door strengere regels voor gesubsideerde huurhuizen, hogere drempels voor hypotheken en de verwachte bevolkingsgroei wordt het voor hardwerkende Nederlanders met een lager middeninkomen schier onmogelijk om onderdak te vinden, waarschuwen meerdere organisaties.

De Woonbond, belangenbehartiger voor huurders, pleit niet alleen voor overheidsbeleid voor nieuwbouw in de vrije huursector, maar ook voor strenge afspraken over huurprijzen. „Anders lost het tekort voor de middeninkomens niet op”, benadrukt woordvoerder Marcel Trip. Veel van de 260.000 sociale huurwoningen die tussen 2009 en 2015 verdwenen, gingen door het puntensysteem naar de vrije huursector: „Een verhuurder die 711 euro per maand aan huur voor een woning mag vragen, kan het ook voor 900 euro proberen. Dat gat is voor een hoop middeninkomens te veel.”

Door de aangescherpte hypotheekregels moeten woningkopers steeds meer eigen geld inbrengen. Vooral starters, zoals huurders die willen kopen, dreigen langzaam vast te zitten in de woningmarkt. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) drong er in oktober nog bij het kabinet op aan een toegankelijker en betaalbare huurmarkt te creëren, zodat consumenten langer kunnen sparen voor een koopwoning.

De Tweede Kamer slaat al langer alarm over de groep die tussen wal en schip valt. Minister Blok (Wonen) gaat wethouders de mogelijkheid geven om gebieden aan te wijzen waar huurwoningen voor middeninkomens moeten komen en heeft een speciaal ’aanjaagteam’ in het leven geroepen om investeerders te laten bouwen. Het Planbureau voor de Leefomgeving lanceert vandaag een pakket met nieuwe ideeën aan de bewindsman om het roer radicaal om te gooien.