Nieuws/Binnenland
476096
Binnenland

Recordaantal klachten drukke treinen

Den Haag - Het vervoer over het spoor is voor veel treinreizigers huilen met de pet op. Grootste ergernis: de vaak overvolle treinen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van reisorganisatie Rover, dat deze maand een recordaantal van 3600 klachten kreeg over drukte in de trein. De NS erkent de problemen, maar een pasklare oplossing is er niet.

De meeste klachten kwamen van reizigers van Utrecht Centraal, gevolgd door de stations van Woerden, Hilversum en Amsterdam Centraal. De ellende neemt volgend jaar ook alleen maar toe, waarschuwde staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) deze maand al. „Het capaciteitstekort volgend jaar wordt ellendig", zei ze tegen de Tweede Kamer. „Het wordt een grote zorg. Ik geef alvast maar een waarschuwing."

Het ernstige tekort komt doordat de NS niet tijdig nieuwe treinen heeft besteld om oud materieel te vervangen. Het gaat om 41 zogeheten Mat’64-treinen, stoptreinen die ook wel apekoppen worden genoemd. Deze treinen zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en niet meer veilig. Reserveonderdelen zijn bovendien niet zomaar meer voor handen. Door het schrappen van de Mat’64’s gaan er zo’n 5000 zitplaatsen verloren. Pas richting het einde van 2016 zullen er nieuwe treinen beschikbaar zijn.

Dijksma heeft de NS de opdracht gegeven een ’alles-uit-de-kast-scenario’ uit te werken en ’creatief te gaan nadenken’ over remedies. Volgens de PvdA-bewindsvrouw is het spoorbedrijf daar nu mee aan de slag.