Nieuws/Buitenland
47635061
Buitenland

Miljoenenstad in Texas mogelijk nog dagen zonder stroom in ijskou

Beelden uit Houston, Texas.

Beelden uit Houston, Texas.

HOUSTON - Delen van de Texaanse miljoenenstad Houston zitten mogelijk nog dagen zonder stroom in de bittere kou, hebben districtsfunctionarissen gezegd. Een ongekende winterse storm raast sinds dinsdag over het zuidoosten van de Verenigde Staten en brengt lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee. Terwijl tornado’s over het gebied razen, zitten miljoenen Texanen zonder stroom.

Beelden uit Houston, Texas.

Beelden uit Houston, Texas.

In de staat Nebraska daalde het kwik tot 35 graden onder nul. In het doorgaans hete Dallas, in de staat Texas, werd een temperatuur van -17 graden gemeten. Door de kou moesten veel locaties sluiten waar tegen het coronavirus wordt gevaccineerd en kwamen ook leveranties van vaccins in het geding.

De lokale autoriteiten in Texas kregen een storm van kritiek over zich heen toen het elektriciteitsnet het onder de weersomstandigheden begaf, met stroomstoringen in de hele staat. In heel Texas zaten ruim 4,4 miljoen huishoudens zonder stroom. Bij een persconferentie in de middag meldde burgemeester van Houston Sylvester Turner dat 1,3 miljoen inwoners van zijn stad toen nog zonder stroom zaten.

Sneeuwbeelden maandag in Spring, Texas.

Sneeuwbeelden maandag in Spring, Texas.

Meerdere doden

De weersomstandigheden hebben al meerdere doden geëist. Er kwamen vier personen om op de weg vanwege de kou. Een dakloze vroor dood en een moeder en dochter overleden aan een koolmonoxidevergiftiging toen zij hun huis warm wilden stoken door de motor van een auto aan te zetten.

Een meubelzaak stelde de winkel open zodat daklozen niet in de buitenkou hoeven te zitten.

Een meubelzaak stelde de winkel open zodat daklozen niet in de buitenkou hoeven te zitten.

Sommigen gebruiken het winterse weer juist in hun voordeel. Zo sprak persbureau Reuters met een student die in de Texaanse plaats Lubbock door de straten van het prairiestadje aan het snowboarden was terwijl hij aan een touw werd voortgetrokken door een pick-uptruck die door vrienden werd bestuurd. „Dit is de eerste keer dat ik kan snowboarden in Lubbock, en vertrouw mij, het is niet teleurstellend”, aldus de student die de omstandigheden vergeleek met die in de staat Colorado, waar veel Amerikanen graag op wintersport gaan.

Duizenden schildpadden gered

Er zijn al meer dan 2500 zeeschildpadden uit het water bij de kust van Texas gehaald. De dieren zijn verdoofd geraakt door de kou.

Op sociale media zijn foto’s verschenen van vele tientallen zeeschildpadden in auto’s, op boten en in loodsen. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration worden de dieren lusteloos en zijn ze uiteindelijk niet in staat om te zwemmen waardoor ze drijven aan de oppervlakte.

Het extreme weer in het zuidoosten van de VS houdt aan tot vrijdag. Daarbij wordt zo’n tien centimeter winterse neerslag verwacht.