Nieuws/Buitenland
476371
Buitenland

Demonstranten stoppen 'klimaattrein' minister

FRANKFURT - Een groep radicale milieuactivisten heeft zaterdag een speciale trein tegengehouden waarmee de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) op weg was naar de klimaattop in Parijs. Enkele activisten ketenden zich vast aan de sporen toen de trein stopte op het centraal station van Frankfurt. Andere demonstranten lieten zich met touwen afzakken op het dak van de trein, aldus een woordvoerder van de politie.

Een van hen riep vanaf het dak van de trein dat de deelnemers aan de klimaattop "geen deel van de oplossing, maar een deel van het probleem zijn". Hendricks probeerde vergeefs de jonge demonstranten van het dak te praten. De activisten reageerden bruusk en eisten het aftreden van de minister.

Het duurde zeker twee uur voordat de activisten waren ontketend en de trein verder kon rijden. De politie arresteerde zes mensen. "Dit waren zelfgemaakte anarchisten", reageerde de minister.

Eerder op zaterdag had bondskanselier Angela Merkel nog het belang op lange termijn benadrukt van kolengestookte elektriciteitscentrales in Duitsland, een van 's werelds grootste economieën.