Nieuws
476538
Nieuws

Hoe Zit Het Nu Echt Met

Dé echte waarheid over cola

GEEN - Het is weekend en dat betekent dat bij veel gezinnen naast de chips ook de cola op tafel verschijnt. Slecht, of valt dat wel mee? VROUW.nl vroeg voedingswetenschappers Astrid Postma-Smeets en VROUW voedingsdeskundige Carina Noordervliet: hoe zit het nu echt met cola?

Had je vroeger slechts keuze uit een huismerk of Coca-Cola, tegenwoordig staat het schap in de supermarkt vol met deze frisdrank in alle soorten en maten. "Cola is in principe niet meer dan water, suiker en een zoete smaak", vertelt voedingswetenschapper Astrid-Postma-Smeets.

"Het verschil tussen al deze soorten zit hem vooral in de suikers en het aantal calorieën. Zo is bij de light- en zero-variant alle suiker vervangen door zoetstof. Die varianten bevatten dus weinig calorieën. Bij Cola Life is slechts een deel van de suiker vervangen door de natuurlijke zoetstof Stevia, maar zijn nog wel de nodige calorieën aanwezig", legt Astrid uit.

Overdaad aan suikers

Astrid zou het niet aanraden om dagelijks meer dan een glas cola te drinken. "Zonder dat je er erg in hebt, klok je een overdaad aan suikers en calorieën achterover, die niet verzadigen." Wil je toch een fles opendraaien? Dan kun je volgens de voedingswetenschapper het beste kiezen voor de light-variant. "Die bevat de minste suikers en calorieën."

Bloedsuikerspiegel

Volgens voedingsdeskundige Carina hangt het heel erg af van je beweegredenen welke soort cola je kiest. "Is vooral het aantal calorieën van belang? Dan kun je het beste kiezen voor zero of light. Wil je liever geen zoetstoffen binnenkrijgen? Dan kun je het beste kiezen voor Cola Life, daar zitten alleen natuurlijke zoetstoffen in."

Wél kleeft er volgens Carina een nadeel aan de toegevoegde zoetstoffen. "Het is nog niet bewezen, maar het lijkt erop dat je lichaam denkt dat je echte suiker tot je neemt wanneer je een drankje met zoetstoffen drinkt. Je lichaam reageert dus ook zo,  wat betekent dat je bloedsuikerspiegel in hoog tempo stijgt en weer daalt, je sneller honger krijgt en de 'suikerverslaving' in stand blijft."

Colaverslaving

Cola bevat veel cafeïne, maar dat deze frisdrank ook echt verslavend zou zijn, is volgens Astrid een fabeltje. "Dan moet je wel héél veel cola drinken. Vaak is het meer een gewoonte dan dat mensen echt verslaafd zijn aan cola", legt ze uit.

Hela, hola, kindercola?

Waar de ene ouder de colafles verbant uit de koelkast, ziet de ander het kwaad van een glaasje niet in. "Het beste is om kinderen helemaal geen cola te schenken", vindt Astrid. "Het bevat erg veel suiker en is erg slecht voor het gebit. Daarnaast hebben kinderen de energie die ze binnenkrijgen met cola helemaal niet nodig."

"Vooral de suiker maakt de cola zo ongezond voor kinderen. Maar dat geldt dus net zo goed voor volwassenen", voegt Carina toe. "Ik denk altijd maar dat cola een drankje is dat je het best kunt drinken als je in het buitenland last van je maag krijgt en die een beetje wilt ‘reinigen’. Dus hoe gezond kan het zijn?

Over Hoe zit het nu écht met..?

Weet jij je weg nog te vinden in het oerwoud van voedinghypes en gezondheidmythes? Wij ondertussen niet meer. En dus gaan we in de rubriek Hoe zit het nu écht met..? samen met onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschappers Astrid-Postma Smeets en Marijke Berkenpas van www.iamafoodie.nl...op zoek naar de waarheid achter de gezondheidhype. Zoek je mee? (mail jouw suggestie of vraag naar oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Hoe zit het nu echt met [...]')

Eerdere afleveringen van Hoe zit het nu écht met..?

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>