476787
Binnenland

Wetenschapsagenda ziet het levenslicht

DEN HAAG - Cybersecurity en veiligheid, de slim ingerichte, milieuvriendelijke stad en hersenonderzoek moeten de komende jaren voorrang krijgen in de wetenschap, samen met nog dertien andere thema’s. Dat staat volgens ingewijden in de Nationale Wetenschapsagenda die vrijdag het levenslicht ziet.

De onderwerpen zijn verzameld uit ruim twaalfduizend ’vragen aan de wetenschap’, die de afgelopen maanden uit heel het land zijn verzameld op verzoek van minister Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Dekker. Daarna zijn ze gerangschikt en verwerkt tot ’routes’ die naar betere kennis moeten leiden.

Opvallend is dat in de agenda de nadruk wordt gelegd op samenwerking tussen wetenschappers van verschillende disciplines. Aan veel universiteiten is juist sprake van hyperspecialisatie. De knapste koppen van het kankeronderzoek richten zich bijvoorbeeld samen op één type tumor. Nederland is volgens enkele bronnen die de agenda kennen juist sterk in een andere aanpak. Wanneer een voedingsdeskundige en een oncoloog samenwerken, kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen welk voedingspatroon gunstig is om kanker te voorkomen.

De wetenschapsagenda zal de aanzet zijn voor een grote discussie over hoe het beschikbare geld voor academisch onderzoek verdeeld moeten worden. De overheid komt in ieder geval niet met een zak geld bij de ambities die vanmiddag in Den Haag worden gepresenteerd. Uit onderzoek zou blijken dat op dit moment juist het bedrijfsleven aan zet is om de portemonnee te trekken: investeringen van hun zijde blijven achter in vergelijking met andere EU-landen.

Om toch voor fondsen in aanmerking te komen, kloppen universiteiten relatief vaak met succes aan in Brussel. Ook nu zijn de ’wetenschappelijke routes’ vaak zo opgeschreven dat ze aansluiten op Europese onderzoeksprogramma’s waar de EU veel geld voor over heeft.