476885
Buitenland

Franse burgemeesters willen geen kerststal

PARIJS - Burgemeesters in Frankrijk voelen er niets meer voor dat in hun gemeentehuizen een kerststal wordt ingericht, zoals de traditie is. De vereniging van burgemeesters stelt donderdag dat in het kader van de scheiding van kerk en staat de kerststal niet langer in de 'mairies' thuishoort. De aanbeveling is een reactie op de aanslagen van twee weken geleden.

Het advies riep donderdag meteen een storm van protest op, meldt de zender France Info. De rechts-nationalistische partij Front National vindt dat de kerststal onderdeel is van volkstradities. "Deze aanbeveling is een provocatie. We moeten voorkomen dat volksgebruiken met een religieuze achtergrond verdwijnen", zei Marion Maréchal-Le Pen, nicht van partijleidster Marine Le Pen, tegen de zender France Info.

Cultureel

Ook vertegenwoordigers van de partij De Republikeinen maakten bezwaar. "We verwarren tegenwoordig het culturele met het godsdienstige. Hoe meer we de religie uit de openbare ruimte halen, hoe meer we onze burgers in de loopgraven van hun privéleven dwingen. Dat bevordert juist radicalisering", zei Republikein Philippe Gosseling.

"Het is idioot", vindt de leider van de rechtse partij Debout la France, Nicolas Dupont-Aignan. "De Fransen zijn gehecht aan hun cultuur. "Als de Fransen het recht hebben om van kerstbomen te houden, vakantie te houden met Pasen en kerststallen in te richten, laat ze dat doen. Laten we niet de wortels van de Fransen afhakken, stop met onze mensen het recht te ontzeggen zichzelf te zijn."