Nieuws
477025
Nieuws

Computer van vijf euro

Een beetje computer kost makkelijk enkele honderden euro's, maar het kan ook voor een stuk minder. De makers van de al goedkope Raspberry Pi-computer hebben nu een ultra-goedkope nieuwe pc gemaakt: de Raspberry Pi Zero. Kosten: slechts €5.

De Pi Zero is een simpele computer met een 1GHz ARM-processor. Dit type chips wordt ook gebruikt in smartphones omdat ze weinig stroom verbruiken. Er is 512MB aan werkgeheugen en een opening voor een microSD-geheugenkaart voor opslagruimte. Het apparaat kan aan een monitor of tv worden gekoppeld via een HDMI-kabel.

De computer wordt geleverd als 'naakte' printplaat met de bovengenoemde onderdelen erop gemonteerd. Er zijn verschillende webshops die ook al omhulsels ervoor leveren. Net als zijn grotere Raspberry Pi-broers is de computer vooral bedoeld voor hobbyisten die zelf aan de slag willen met het maken van hardware of uitbreidingen voor het apparaat. Desalniettemin kan iedereen er een aanschaffen om bijvoorbeeld in te zetten als media-pc, al moeten kopers wel weten hoe ze een besturingssysteem hierop draaiende krijgen.

De Raspberry Pi Zero wordt in Groot-Brittannië geproduceerd en is in verschillende Britse webshops te koop voor £4.