Nieuws/Binnenland
477265925
Binnenland

Turkse transgender doodgestoken in Utrecht

UTRECHT - De vrouw die in de nacht van dinsdag op woensdag is doodgestoken in een woning in Utrecht, is Özge Bilir, een 25-jarige transgendervrouw uit Turkije. Het gaat om het eerste dodelijke transgenderslachtoffer in Nederland dit jaar, bevestigt Trans United Europe. Volgens vrienden en bekenden is de ex-vriend de aangehouden verdachte. De politie wil er niks over kwijt en houdt het op een bekende van het slachtoffer.

„Dit verschrikkelijke nieuws is de trieste bevestiging van de moeilijke positie waarin transgenders in Nederland nog altijd verkeren. Iedere transmoord is er één te veel”, zegt Dinah Bons van Trans United Europe tegen het AD. De politie onderzoekt nog of het inderdaad om een ’transmoord’ gaat. Belachelijk, vindt Trans United Europe. „Een moord op een transpersoon is altijd een transmoord.”

„Het gaat om een bekende van het slachtoffer”, zegt een woordvoerder van de politie. „En zolang het onderzoek nog loopt doen we geen uitspraken.”

Het voorval gebeurde in een appartement aan de Jan Wolkerssingel in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Ögze woonde in een zogenoemde beschermde woonvorm. Bewoners krijgen daar hulp vanwege psychiatrische problemen. Het ongeval gebeurde in de portiek van het gebouw, aangrenzend aan een aantal andere appartementen.

Op social media wordt vol afschuw gereageerd op de moord op Özge. Ze wordt omschreven als een energieke vrouw die midden in het leven stond. Haar broer laat op Facebook weten dat ze enorm zal worden gemist.

In 2014 maakte de toen 19-jarige Ögze de transitie van man naar vrouw. In een interview over die periode vertelde ze: „Van kleins af aan voelde ik mij al een meisje. Ik had het gevoel alsof ik was opgesloten in mijn eigen lichaam. Zeker omdat je eigenlijk in het ’een verkeerde lijf’ zit, is het moeilijk om jezelf te kunnen zijn. Toen ik begon te puberen, wist ik al gauw dat ik op jongens viel. Ik kwam dan ook al snel uit de kast. Mijn Turkse moeder zag het totaal niet aankomen. Het was echt even wennen voor haar, zeker in het begin.”