Nieuws
47749
Nieuws

Live worden online de gruwelijkste beelden gedeeld

’Grens wordt verder opgerekt’

AMSTERDAM - Was een live-uitzending op televisie vroeger iets speciaals, tegenwoordig kan iedereen overal live video de wereld insturen. Maar waar tv-zenders mensen achter de knoppen hebben om het beeld op zwart te zetten als er iets helemaal verkeerd gaat, is dat online vrijwel onmogelijk omdat er ten alle tijden tientallen, honderden of zelfs duizenden livestreams gaande zijn. En dus komt het met schokkende regelmaat voor dat hartverscheurende en gruwelijke beelden viraal gaan.

Zo bleek natuurlijk uit de verkrachting van een vrouw in Zweden, waar tijdens de gruwelijke daad zo’n 200 mensen naar keken. Het was echter niet de eerste keer dat zoiets schokkends live online gebeurde.

In oktober ging bijvoorbeeld een video viraal van kinderen die bij thuiskomst hun ouders bewusteloos aantroffen. De vader en moeder bleken heroïne te hebben gebruikt en waren totaal van de wereld. Ze bleken nog te leven, maar reageerden niet op de oproepen van de kinderen om wakker te worden.

Eerder in 2016, in juli, was live op Facebook te zien hoe vier politieagenten werden neergeschoten tijdens een protest tegen politiegeweld. Een inwoner van de stad richtte zijn telefoon op een groep agenten, waarvan minstens één bewusteloos op de grond lag, nadat schoten klonken. Uiteindelijk bleek een scherpschutter de dader te zijn.

Slechts enkele dagen daarvoor zendde Diamond Reynolds live - eveneens via Facebook - uit hoe haar vriend Philando Castille stierf. Een politieagent had hem vijf keer geraakt nadat hij dacht dat Castille een wapen wilde trekken. Reynolds’ dochter zat op de achterbank van de auto terwijl dit drama zich afspeelde.

De livestreamfunctie wordt helaas ook gebruikt door mensen om het zelfgekozen einde van hun leven met de wereld te delen. Een Amerikaanse scholier besloot live op internet een einde aan haar leven te maken. Het meisje bleek later aan een serieuze vorm van depressie te lijden en nam hiervoor ook medicatie.

De vraag rijst wáárom dergelijke gruwelijke beelden gedeeld worden. „Het is wellicht een banale verklaring, maar ik denk dat mensen dit soort dingen uitzenden, omdat het kán,” stelt psycholoog Jeffrey Wijnberg. „Ook past het wel een beetje bij de verruwing van het medialandschap. Als je bedenkt wat er allemaal op social media geplaatst wordt. Kijk naar die treitervloggers, dat is nog soft vergeleken bij dit soort beelden. De grens wordt zo steeds verder opgerekt.”