Nieuws/Buitenland
47766
Buitenland

Bloederige muurkunst in Brussel

BRUSSEL - Op een flat in Brussel prijkt sinds kort een sinistere muurschildering. Op een lange muur is een bebloede man te zien die ondersteboven met opengesneden buik aan een touw hangt, blijkt uit een foto van lokale media.

Het werk vertoont overeenkomsten met De lijken van de gebroeders De Witt, dat in het Rijksmuseum hangt. Dat schilderij uit de zeventiende eeuw is toegeschreven aan de Nederlandse schilder Jan de Baen.

Vorig jaar zorgden drie muurtekeningen van een penis, een anus en een penetratie voor ophef in de Belgische hoofdstad. De lokale autoriteiten wilden de ’penismuur’ laten overschilderen, maar dat is nog niet gebeurd.

Afgelopen week dook een muurschildering op van wat een onthoofding lijkt, waarop Brusselse bestuurders negatief reageerden. Het bleek een interpretatie te zijn van het werk Offer van Isaak van de Italiaanse schilder Caravaggio, waarin een engel de arm tegenhoudt van degene die een keel wil doorsnijden.

De Vlaamse cultuurminister Sven Gatz liet dit weekend weten niets te zien in een verbod. „Kunst is vrij”, twitterde hij. „Verboden te verbieden aub. Of gaan we Caravaggio ook verbieden?”

De burgemeester van Brussel wil vooralsnog niet reageren op de nieuwe, bloederige aanwinst op de flat in de Brigittinenstraat.