Nieuws/Binnenland
478195852
Binnenland

’Avondklok, vliegverbod vanuit het VK en quarantaineplicht woensdag aangekondigd’

Minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer tijdens een debat over maatregelen ter bestrijding van de corona-epidemie.

Minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer tijdens een debat over maatregelen ter bestrijding van de corona-epidemie.

Den Haag - Een avondklok, een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk en een quarantaineplicht voor reizigers die Nederland binnenkomen. Dat zijn de maatregelen die premier Rutte en zorgminister De Jonge woensdagmiddag naar verwachting zullen aankondigen. Steun voor de avondklok is nog geen gelopen race.

Minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer tijdens een debat over maatregelen ter bestrijding van de corona-epidemie.

Minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer tijdens een debat over maatregelen ter bestrijding van de corona-epidemie.

De avondklok wordt op z’n vroegst vrijdag ingevoerd, maar mogelijk pas na het weekend. De quarantaineplicht voor reizigers moet nog worden uitgewerkt, want vergt nieuwe wetgeving.

De Jonge verwijst in zijn aankondiging naar het advies van het OMT over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus, die zo’n 30 procent besmettelijker is. De verwachting is dat deze mutant volgende maand de helft van de besmettingen beslaat.

„Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen”, schrijft de coronaminister.

Vliegverbod en quarantaineplicht

Het kabinet koerst af op het instellen van een avondklok en het verder beperken van bezoek en samenkomsten. Ook geografische begrenzing is een optie, net als in Duitsland en Frankrijk, waar inwoners zich in een beperkte straal rond hun huis mogen begeven. Zelfs een totaal thuisblijfgebod is een optie. Een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, zoals de Tweede Kamer vorige week bepleitte, lijkt zeker. Ook reizen per trein en veerboot van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zal worden beperkt. Wie vanuit het buitenland Nederland binnenkomt, moet niet alleen een negatieve coronatest kunnen laten zien, maar ook verplicht 10 dagen in quarantaine.

Buffer voor scholen

De extra maatregelen worden niet alleen genomen met het oog op de opmars van de Britse variant, maar ook op het heropenen van de scholen, dat voor extra verspreiding zal zorgen. De extra beperkingen, die gaan gelden tot en met 9 februari, zijn bedoeld als ’buffer’ om de scholen per 8 februari weer open te kunnen doen.

Kamer schuift

Mocht het kabinet besluiten tot een verbod om tussen acht uur ’s avonds en vier uur ’s morgens de straat op te gaan, dan zal de maatregel niet meteen diezelfde avond zijn ingevoerd, maar pas op z’n vroegst vrijdag of na het weekend. Werkgevers moeten immers de tijd krijgen voorbereidingen te treffen. Bovendien wil het kabinet de maatregel aan de Tweede Kamer voorleggen, ook al hoeft dat formeel niet.

In de Kamer lijkt de houding ten opzichte van de avondklok te verschuiven, maar steun van een meerderheid is nog niet zeker. Coalitiepartij D66 wil bijvoorbeeld eerst een goede onderbouwing. „En die is er nog niet”, zegt een fractiewoordvoerder. „We hebben nog niks gezien.” Achter de schermen valt te horen dat het OMT-advies alleen beknopt mondeling is overgebracht aan betrokken bewindslieden.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de maatregel, even na de persconferentie.

Uitzonderingen

Als de avondklok er komt, dan zullen er uitzonderingen gelden, bijvoorbeeld voor wie moet werken, een hond moet uitlaten, hulp moet verlenen of wie op weg is van of naar het buitenland. Ook voor calamiteiten zal een uitzonderingen gelden.

In Amsterdam zitten de mensen niet te wachten op een avondklok.