Nieuws
478329
Nieuws

Auteur verwijt Heineken dubieuze handelspraktijken in Afrika

AMSTERDAM - Heineken, de trots van de Nederlandse biersector, ligt in het deze week verschenen boek Heineken In Afrika, onder vuur. Volgens auteur Olivier van Beemen is de multinational op het continent, waar het twintig procent van zijn winst boekt, schuldig aan dubieuze handelspraktijken.

De bierbrouwer heeft banden met dictatoriale regimes die de mensenrechten schenden. Ook zou de bierbrouwer het werelddeel gebruiken om, via fiscale mogelijkheden, een deel van de winsten weg te sluizen.

Het zijn allemaal zaken waar Heineken zelf nauwelijks tot niet over spreekt. Maar de worstelingen van een multinational om zaken te doen op het groeicontinent van de toekomst zijn groot, zeggen verschillende economen. "Elk bedrijf komt in een spagaat terecht."

In Burundi schond het regime aldaar op grote schaal de mensenrechten, zegt de auteur van het boek. "Ik beargumenteer dat Heineken medeplichtig is als je kijkt naar het VN Global Compact. Het regime aldaar kan alleen maar bestaan door financiering van Heineken. De brouwer zegt dat als ze weg zouden gaan, het veel erger zou zijn."

Een zegsman van Heineken laat weten dat de bierbrouwer het recht van ieder individu om met een kritische blik naar het bedrijf te kijken respecteert. "In de kern reflecteert het boek van Olivier van Beemen zijn mening dat bedrijven niet actief zouden moeten zijn in landen met een uitdagend politiek klimaat. We hebben een andere zienswijze", aldus de woordvoerder.

"We zijn al meer dan honderd jaar actief in Afrika en vanzelfsprekend worden we daar van tijd tot tijd geconfronteerd met moeilijke situaties, iedereen zal dat begrijpen. Onze belangrijkste stelregel hierbij is echter dat wanneer we gedrag ontdekken dat in strijd is met onze waarden of internationaal geaccepteerde normen en wetten, wij dan actie ondernemen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt."

Lees het hele verhaal hier: 'Landen zijn rommeliger dan we gewend zijn'