Nieuws
478338
Nieuws

Review: Invited Smart Lock

Het is een trend die we het afgelopen jaar flink hebben zien aanzwellen: alles in huis moet tegenwoordig 'slim' zijn. Zo zijn er nu ook 'slimme' sloten, zoals de Invited Smart Lock. Het slot biedt in de kern iets vrij simpels: de mogelijkheid om je deur te openen met een druk op de knop.

In tegenstelling tot andere slimme gadgets gebeurt dat niet direct via een smartphone, maar middels een meegeleverde afstandsbediening. Er kunnen meer exemplaren worden toegevoegd, maar daarover later meer. Overigens wordt ook een 'gewone' sleutel geleverd.

Installatie

Hoewel ik met elektronica en computers vrij goed overweg kan, was ik toch een beetje nerveus bij het installeren van een slot. Als het mis gaat en je weet niet precies wat je gedaan hebt, zit je zo aan de telefoon met een slotenmaker. Gelukkig was het installeren van de Invited Smart Lock vrij eenvoudig. Het is een zaak van het oude slot demonteren en op dezelfde plek en met een aantal van dezelfde onderdelen het nieuwe slot erop zetten.

Je moet even goed opletten wat je doet en zorgen dat de onderdelen op de juist plek liggen, maar met een dosis gezond verstand is het goed te doen. In totaal heeft het me ongeveer een klein half uurtje geduurd.

Overigens kan ik adviseren om het installatiefilmpje van de makers eerst even te kijken, die is een duidelijker dan de bijgeleverde handleiding.

Gebruik

Het gebruik van het Smart Lock is enorm eenvoudig: je drukt op de knop op de afstandsbediening en de deur gaat niet alleen van het slot, maar ook open. Erg handig als je bijvoorbeeld je handen vol hebt en gewoon even de deur wilt openduwen.

Ook is het mogelijk om hem in verschillende standen te zetten. Normaal gesproken staat hij in de dagstand. Dat wil zeggen dat de deur dicht is, maar niet op slot zit. In de nachtstand zit hij wel op slot. Deze moet je wel handmatig instellen. In deze modus gaat het slot na het openen ook automatisch weer erop. Zelf had ik hem vooral in deze stand staan.

In deze modus is je huis dus wel iets veiliger met dit slimme slot. Je hoeft er tenslotte nooit meer aan te twijfelen of je de deur wel op slot hebt gedaan: hij valt automatisch achter je dicht. Natuurlijk moet je de digitale sleutel niet vergeten, maar ja, dat moet je met een normale huissleutel ook niet doen.

Dan is er nog de klopstand. Hierbij gaat de deur open als iemand twee of drie keer op de deur klopt. Een leuke gimmick, maar natuurlijk alleen als er iemand thuis is. Wel handig als je bijvoorbeeld een feestje geeft en ineens veel mensen verwacht, dan hoef je niet constant naar de deur te rennen.

Uit veiligheidsoverwegingen is deze stand niet zomaar via de afstandsbediening in te schakelen. Op het slot, onder de afdekkingskap, zitten twee schakelaars. Eén daarvan moet worden overgehaald om deze modus mogelijk te maken. Daarnaast schakelt deze stand automatisch na vijf uur uit.

Bediening

Het instellen van al deze modi gaat dus met de afstandsbediening. Deze bevat slechts één knop, en dus moeten verschillende commando's gegeven worden door de knop verschillende malen in te drukken. Om bijvoorbeeld de nachtmodus in te schakelen, moet de knop één keer lang (meer dan een seconde) en twee keer kort ingedrukt worden. De klopstand gaat aan met één keer lang en drie keer kort.

Het is in het begin even wennen voor je precies weet welke combinatie voor welke stand zorgt. Het was makkelijker geweest als er bijvoorbeeld twee of drie knoppen op de afstandsbediening hadden gezeten - de meeste autosleutels kunnen dat ook aan, dus waarom de afstandsbediening van de Invited Smart Lock niet?

Zoals eerder gezegd is het ook mogelijk om nieuwe sleutels te koppelen. Hiervoor is wel één van de twee oorspronkelijk bijgeleverde sleutels vereist. Hiermee moet het slot namelijk in de koppelstand gezet worden, waarna een nieuwe afstandsbediening gekoppeld kan worden.

Ook is het mogelijk om sleutels te ontkoppelen, bijvoorbeeld als je eentje verliest. Wel loop je dan tegen een probleempjes aan. Het is namelijk alleen mogelijk om álle sleutels tegelijk te ontkoppelen, waarna je de overgebleven afstandsbedieningen weer opnieuw aan het Smart Lock moet hangen.

In het begin van deze review zei ik dat dit slimme slot niet via een smartphone aangestuurd kan worden. Dat is niet helemaal waar, want als je een Home Wizard-domoticastation bezit, kun je het slot hieraan koppelen. Daarna zijn alle opties ook vanuit de bijbehorende app te gebruiken.

Prijs en vergelijkbare apparaten

De Invited Smart Lock kost €299. Hierbij krijg je twee afstandsbedieningen en een gewone sleutel.

Hoewel slimme sloten de laatste tijd best veel in het nieuws zijn geweest, zijn er nog weinig nu ook al beschikbaar. Er is de Danalock, die online voor rond de €225 te koop is. Deze kan met een smartphone aangestuurd worden. Wel moet gezegd worden dat deze een ander formaat heeft en voornamelijk bedoeld om een los op zichzelf staande sloten.

Conclusie

Zo'n Invited Smart Lock is een leuke gadget, werkt naar behoren en voelt heel futuristisch aan, maar heb je er ook daadwerkelijk wat aan? Ja, al zijn de voordelen in de praktijk niet enorm. Je deur gaat makkelijk open, wat vooral handig als als je bijvoorbeeld met volle boodschappentassen voor de deur staat. Ook is het iets veiliger: het slot wordt tenslotte automatisch achter je dicht gedaan. Tenslotte is de klopmodus handig voor gebruikers die vaak mensen over de vloer hebben: tijdens een feestje kan het bijvoorbeeld heel handig zijn.

Het slot is alleen wel aan de prijs als je naar deze relatief kleine voordelen kijkt. Hiervoor zou ik niet direct zo'n slim slot aanschaffen. Het is dan ook meer iets om mee te nemen bij een verhuizing of verbouwing, als je toch al flink investeert in je huis en interesse hebt in domotica.