Nieuws/Buitenland
478351709
Buitenland

Berlijnse burgemeester misleid in deepfake-gesprek met ’Klitsjko’

Franziska Giffey

Franziska Giffey

BERLIJN - De Berlijnse burgemeester Franziska Giffey heeft een vijftien minuten durend videogesprek gehad met een man die beweerde burgemeester Vitali Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad Kiev te zijn. In de loop van de conversatie rezen echter vermoedens dat het een om een bedrieger ging die gebruikmaakte van ’deepfake’-technologie en werd het gesprek volgens een Berlijnse woordvoerster verbroken. Bij deepfake kunnen mensen de vorm aannemen van iemand anders en qua spraak en bewegingen heel realistisch overkomen.

Franziska Giffey

Franziska Giffey

„Het eerste kwartier was totaal onopvallend”, zegt Giffey’s woordvoerster Lisa Frerichs. „De veronderstelde heer Klitsjko vroeg hoe het met de vele Oekraïense vluchtelingen ging, hoe we ermee omgingen, wat de aantallen waren - een volkomen normaal gesprek, zoals we hadden verwacht”, vertelt ze over het videogesprek dat dagen van te voren gepland was.

Maar toen kwamen onderwerpen ter sprake die twijfels opriepen. Zo wilde de man praten over Oekraïners die „proberen sociale uitkeringen te krijgen in Berlijn” en of de Duitse hoofdstad kon adviseren bij het houden van een lhbt-optocht in Kiev. Daarop werd de verbinding verbroken.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland bevestigde later dat Giffey niet met Klitsjko had gesproken en er dus waarschijnlijk sprake was van deepfake-technologie. „Het maakt helaas deel uit van de realiteit dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd”, twitterde Giffey.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.