Nieuws/Binnenland
478457
Binnenland

Geklaag over COA

Amsterdam - Tientallen burgemeesters hekelen de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat blijkt uit een peiling van De Telegraaf onder 121 burgemeesters.

’Matig’ vinden 26 burgemeesters, die vooral hun gal spuwen over de slechte bereikbaarheid van de organisatie die huisvesting van asielzoekers organiseert. Burgemeesters in drie gemeenten hebben zulke negatieve ervaringen dat ze de samenwerking met het COA ronduit als ’slecht’ betitelen. „We konden geen contact krijgen en steeds hielp iemand anders ons”, schrijft één van hen. Een collega spreekt zelfs over ’klantonvriendelijkheid jegens de gemeente’.

Overigens is de meerderheid (61 gemeenten) wel tevreden. Onder hen de gemeenten met grote opvangcentra. Een burgemeester: „De lijnen staan open en er is wekelijks overleg.”

Molensteen

Geen ’weledelgestrenge heer of vrouwe’, maar scheldkanonnades van oververhitte inwoners. Dat is wat de burgemeesters momenteel ten deel valt. Wèl of geen vluchtelingen en vooral waar? De asielproblematiek hangt als een molensteen om hun nek.

Eens burgemeester, altijd burgemeester. Een oud spreekwoord: wie eenmaal een hoge positie heeft bekleed, behoudt altijd zijn waardigheid. De eerste burgers lijken misschien een baken van rust in de oververhitte nationale discussie over vluchtelingenopvang, maar achter veel ambtsketens schuilen zorgen.

„Democratische besluitvorming loopt steeds meer gevaar”, schrijft de burgervader van een Brabantse gemeente bijvoorbeeld. Een ambtsgenoot van een dorp in de omgeving van Den Haag: „Tot op heden worden kosten voor beveiliging niet door het Rijk vergoed. Dit is niet motiverend om opnieuw crisisopvang te realiseren.”

Andere geluiden uit een Friese gemeente: „Ik stoor mij aan de voornamelijk negatieve publiciteit rond dit vraagstuk. De succesnummers krijgen amper aandacht.” Een Zuid-Hollandse collega verbindt daar consequenties aan: „De explosieve vorm van het debat over vluchtelingen wordt wel erg gevoed door de media. Er ontstaat (vaak onterechte) angst omdat incidenten benadrukt worden. Dat blijkt ook uit het feit dat er vaak veel tegenstand is voor de komst van een opvanglocatie, maar het juist rustig wordt als er eenmaal vluchtelingen gearriveerd zijn.”

Dit is een mix van reacties die binnen zijn gekomen van burgemeesters in de ruimte die de Telegraaf-enquête heeft geboden om zélf onderwerpen bespreekbaar te maken. Het moge duidelijk zijn: achter de ambtsketens gaan de zorgen alle kanten op.

Lees verder:

- Burgemeesters worstelen met asielopvang

- Lokale politici met rug tegen de muur

- 'Paniekvoetbal in asielopvang'