478473
Binnenland

Belg verbaasd over ophef rond Aboutaleb

Rotterdam - De 22-jarige Belg die donderdagavond ervoor zorgde dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in allerijl een diner moest verlaten, is stomverbaasd. Volgens zijn advocaat mr. Stefan van Paridon was zijn eerste reactie: ’Dat meen je niet. Heb ik die pech?’

De Belg die volgens zijn raadsman uit Molenhoek en niet zoals eerder gemeld uit Molenbeek komt, was samen met twee landgenoten van 22 en 23 jaar naar Rotterdam getogen om drugs te kopen in een coffeeshop. Hij parkeerde zijn wagen op de Westersingel in Rotterdam voor de dienstwagen van Aboutaleb, die op dat moment met de Zuid-Hollandse commissaris van de koning en andere burgemeesters zat te dineren tijdens een werkbespreking.

Vuurwapengevaarlijk

De beveiliging van Aboutaleb vertrouwde het niet omdat de inzittenden van de wagen als mogelijk vuurwapengevaarlijk te boek stonden. Volgens protocol moest de burgemeester uit voorzorg direct in veiligheid worden gebracht.

De mannen hadden de aantekening achter hun naam staan nadat zij afgelopen woensdag in Breda waren aangehouden. De wagen waarin zij zaten werd onderschept omdat zij al eerder in beeld waren met mogelijk drugsrunactiviteiten. In de witte Mercedes werden een gasdrukrevolver, die overigens in België wel legaal is, en wat hennep gevonden. Het drietal werd daarop gearresteerd.

Arrestatieteam

Nadat Aboutaleb was geëvacueerd, kwam het arrestatieteam ter plaatse om de auto en omgeving uit te kammen. Al snel vonden zij de drie mannen in een nabijgelegen park. Volgens Van Paridon heeft zijn cliënt niets met terrorisme te maken. Hoewel hij de politie niet verwijt dat ze hebben opgetreden, verbaast hij zich wel ten zeerste dat de mannen ongestoord met de bolide naar Rotterdam konden rijden.

„Zij zijn bij de grensovergang bij Hazeldonk Nederland binnengekomen. En later reden ze over de Brienenoordbrug in Rotterdam. Ik begrijp niet waarom niet eerder is opgetreden. Dit was nogal een overspannen reactie”, aldus Van Paridon, die het een domme toevalligheid noemt dat de Belgische bestuurder zijn wagen voor die van Aboutaleb, die achteraf zeer kalm op zijn evacuatie reageerde, had neergezet.

De drie mannen zijn vrijgelaten.