Nieuws
478702
Nieuws

Marjolein kookt over

Pindasoep voor àlle Pieten

De eerste dag op een nieuwe school. Ik was vijftien, een en al puberale onzekerheid. Vanuit Brabant 250 kilometer verderop geplaatst. Hoezo ontworteld? De mensen praatten raar, ze slikten lettergrepen in. Dit kon nooit meer goed komen, dacht ik. Als een vleugellam vogeltje zat ik achterin de klas. Ik voelde de misprijzende blikken van het meisje naast me; dat zij nou net naast die nieuwe loser terecht moest komen…

In de pauze schuifelde ik paniekerig het lokaal uit. Wat nu? En toen kwam ze aangehuppeld. Letterlijk. M. huppelde altijd. Of ze zong, of ze combineerde beiden. En dan het liefst op blote voeten. 'Hey, jij bent nieuw hè', zei ze, 'wil je bij ons komen zitten?'

Chocoladeletter

We woonden dezelfde kant op, fietsten samen op, we vonden onszelf allebei te dik en gingen samen lijnen. Zij was op J., ik op M. Haar ouders waren strenger dan de mijne. We dronken veel warme chocolademelk en bakten maizenakoekjes en één keer spijbelden we, maar eigenlijk alleen om een chocoladeletter te kunnen kopen voor onze favoriete docent die we met een lang gedicht vol spijtbetuigingen over onze afwezigheid overhandigden. Want we waren ook nog eens dol op Sinterklaas. Met een vriendinnenclubje trokken we lootjes. Tot ik twee later weer terug verhuisde (onder tranen, ik was enorm gehecht geraakt aan die ingeslikte lettergrepen), waren we onafscheidelijk. En daarna volgde logeerpartijen. Haar vader bakte speciaal voor mij roti's, omdat hij wist hoe dol ik daar op was.

 

Pippi

Vorige week las ik dat er mensen zijn die vinden dat er passages geschrapt moeten worden uit Pippi Langkous. Kinderen die met die roodharige Zweedse zijn opgegroeid en dus ook met haar vader die koning was van Taka Tukaland, zouden opgroeien met racistische denkbeelden. Ik heb Pippi verslonden. En ik heb als kind ook Sjors en Sjimmie gelezen. Piet had in mijn tijd een geplooide kraag, oorringen, een zwart geschminkt gezicht en een kuitbroek. Heeft mij dat racistisch gemaakt? Voelde ik mij superieur ten opzichte van mijn hartsvriendin op mijn 15e omdat zij geboren was in Suriname?

Psychologie èn wiskunde

Volgens mij was het eerder andersom. M. was mateloos populair op school en enorm beroerd in wiskunde. Dat laatste was ik ook. Maar waar ik daarom zo snel mogelijk wiskunde liet vallen, moest en zou zij er eindexamen in doen. Ze zakte erop, deed opnieuw examen, studeerde af als ontwikkelingspsycholoog en ging vervolgens wiskunde studeren. Inmiddels is ze docent in het vak dat wij vroeger allebei haatte en binnenkort gaat ze, inmiddels moeder van twee zonen, biologie studeren. Ik bedoel maar; wat ben ik daarbij vergeleken?

Pietengedoe

Vorige week lunchten we samen. 'Wat vind jij er nou van', vroeg ik, 'van dat Pietengedoe?' 'Nou ja', zei ze, 'ik heb het vroeger nooit zo gevoeld hoor. Maar de tijden zijn veranderd. Als mensen dat nu wel zo voelen, dan moeten we de traditie maar gewoon aanpassen, toch?'

Koud op het dak

Ik zou best roti willen maken, maar ik denk niet dat ik die van haar vader kan overtreffen. Daarom deze week Surinaamse pindasoep. Want of je nou een zwarte, een stroopwafel- of een limoengroene Piet bent, het kan behoorlijk koud zijn op de daken. Dan kun je wel iets hartverwarmends gebruiken.

Recept pindasoep

 

Ingrediënten

  • 600 g kippendijen
  • 150 g zoutvlees (van te voren ontzouten door 2 x 15 minuten te koken, dus telkens in schoon water en dan afgieten)
  • 9 pimentkorrels
  • 1 ½ ui
  • 3 potten pindakaas à 350 g
  • 1 of 2 (als je van scherp houdt) madame Jeannette pepers
  • 3 takjes selderij
  • bouillonblokjes
  • 3 bakbananen

Bereidingswijze

Trek een bouillon van de kippendijen, het ontzoute zoutvlees, selderij, gesnipperde ui en pimentkorrels in 4,5 liter water. Laat ongeveer 1 uur trekken. Zeef de bouillon. Doe wat hete bouillon in een schaal en meng goed met de pindakaas. Doe het mengsel bij de bouillon en zet opnieuw op het fornuis, leg de peper er bovenop en laat nog een half uur doorsudderen. Trek het vlees van de dijen en snijd het zoutvlees in stukjes en voeg dat toe aan de soep. Naar smaak bouillonblokjes toevoegen.

Haal de schil van de bananen en zet ze in een pan op het vuur, voeg een beetje zout toe en laa 25 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de rijpheid), maak de bananen fijn met een staafmixer en draai er balletjes van. Doe deze in de soep.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>