Nieuws/Binnenland
47877
Binnenland

Net5-dramaserie Bitterzoet: vrouwen in de grote stad

Een fantastisch rotleven

Tina de Bruin, Jennifer Hoffman en Anniek Pheifer: hipper, jonger en sneller dan Gooische Vrouwen.

Tina de Bruin, Jennifer Hoffman en Anniek Pheifer: hipper, jonger en sneller dan Gooische Vrouwen.

Gooische vrouwen kan nog een stuk hipper, jonger en sneller, dachten Linda de Mol en haar team wellicht en dus zien we het drietal Anniek Pheifer, Jennifer Hoffman en Tina de Bruin dinsdagavond op tv in de stadse opvolger: Bitterzoet. „Het hoofddoel is om alles en iedereen onder controle te houden op momenten dat alles mislukt. We zijn daardoor continu in paniek!”

Tina de Bruin, Jennifer Hoffman en Anniek Pheifer: hipper, jonger en sneller dan Gooische Vrouwen.

Tina de Bruin, Jennifer Hoffman en Anniek Pheifer: hipper, jonger en sneller dan Gooische Vrouwen.

Zet drie vrouwen met elk een eigen uitgesproken karakter bij elkaar in dagelijkse herkenbare situaties en een hit lijkt geboren. In Gooische vrouwen betrof het hierbij nog dames met een goedgevuld banksaldo en een omgeving van glitter en glamour, in de nieuwe serie Bitterzoet, geïnspireerd op de weblog Wine-up, spelen drie stadse vrouwen met een modaal inkomen en opgroeiende kinderen de hoofdrol.

Tina de Bruin, de met seks, drank en roken experimenterende Caro, ziet de vergelijking niet als een last: „Totaal niet, want die vrouwen uit het Gooi hebben nogal een knaller van een hit neergezet. Mensen willen graag vergelijken en refereren. En dat mag ook, alleen staat bij ons de vrijheid en vaart van de grote stad misschien iets meer op de voorgrond.”

„Caro is altijd op zoek naar vertier en gaat meerdere dates daarom niet uit de weg. Ze is niet bang om dingen te proberen en kan heel erg impulsief zijn. Door haar vrije geest gaat ze soms net een stap te ver waardoor ze dikwijls teleurgesteld van een koude kermis thuiskomt of moet worden teruggefloten door haar vriendinnen. De grappigste scène uit deze serie is het moment dat Caro een waxsalon binnenstapt en, door de pijn die dat met zich meebrengt, de controle helemaal verliest.”

Het leven van de hoogzwangere De Bruin ziet er inmiddels een stuk rustiger uit. „Tijdens de opnames was ik nog niet de moeder die ik op televisie wel speel, maar een dezer dagen zal ik ook dat ervaren. De kleine kan elk moment komen, ik ben inmiddels getransformeerd tot een soort oliebol op pootjes. Het wilde bestaan zoals dat van Caro is voor mij wel een beetje voorbij. Ik heb rond mijn twintigste weleens geëxperimenteerd met vrouwen. Maar tegenwoordig kan ik enorm genieten van kneuterige huiselijke dingen, zoals mijn man die het eten klaarmaakt terwijl ik buiten vloekend AH-moestuintjes sta te reanimeren. Toch weerhoudt mij dat er niet van in Bitterzoet compleet het tegenovergestelde neer te zetten. Al moet je een smurf spelen, dan zorg je ervoor dat je de beste smurf bent.”

Jennifer Hoffman vertolkt de rol van de hardwerkende juriste Esmée. Ook haar personage raakt behoorlijk in de stress als dingen niet volgens plan verlopen. „En daar is de serie nu juist op gebouwd. Je verwacht A maar je krijgt B”, aldus Jennifer. „Ik hoop dat de kijker denkt: ’Hier moet ik potverdorie een kop koffie voor pakken en bij gaan zitten. Ik herken dit!’ In korte scènes van steeds zes minuten proberen we ons voortdurend uit lastige situaties te redden, waarbij humor de boventoon voert. De ondertitel vrouwen met een fantastisch rotleven sluit hier daarom perfect bij aan.”

„Esmée moet zich in een massagesalon bijvoorbeeld letterlijk overgeven aan de handen van een ander en dit blijkt toch moeilijker dan gedacht. De vrouwen fluisteren en bespreken onderling alles met elkaar, maar zijn daarin eigenlijk nooit helemaal eerlijk. Met ongeloof tot gevolg als later het ware verhaal boven tafel komt. Het feit dat alles zich in de grote stad afspeelt, maakt het dat we iets directer kunnen zijn in onze bewoordingen en het beestje bij de naam noemen. Het tempo ligt razend hoog, zowel in het eindresultaat als tijdens het opnemen. We zijn daardoor continu in paniek maar gelukkig zie je dat niet terug op tv.”