Nieuws/Buitenland
478882
Buitenland

Vrouwelijke terrorist werd 'cowgirl' genoemd

SAINT-DENIS - De vrouwelijke terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, is Hasna Aitboulahcen, het nichtje van Abdelhamid Abaaoud. Aitboulahcen blies zichzelf op tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis afgelopen woensdag.

Kennissen uit haar woonplaats Creutzwald, vlakbij Metz, verklaarden tegenover de Britse krant Telegraph dat ze de 26-jarige Hasna kenden als een extravert meisje dat weleens alcohol dronk en graag cowboyhoeden droeg. Ze noemden haar gekscherend 'cowgirl.'

De afgelopen vijf jaar werd ze echter weinig in Creutzwald gezien. Op haar Facebookpagina was te zien dat ze behoorlijk geradicaliseerd was. Zo droeg ze wapens bij zich op foto's en schreef ze vol lof over Hayat Boumeddienne, die vrouw van Amedy Coulibaly, de terrorist die in januari een aanslag pleegde op een Joodse supermarkt in Parijs.

'Cowgirl' Aitboulahcen probeerde volgens de Independent naar Syrië te vluchten maar omdat dit niet lukte, bood ze IS haar hulp aan om terroristische aanslagen in Frankrijk te plegen.

Geschreeuw bij het raam

Tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis verscheen Aitboulahcen bij het raam van een flatgebouw dat de politie op het punt stond te bestormen. Even later schreeuwde ze 'help me, help me.' Vermoed wordt dat ze dit riep zodat er snel agenten naar binnen zouden gaan, zodat ze bomvest kon laten ontploffen en meer slachtoffers kon maken.

Agenten zeiden dat als ze niet zou blijven staan, ze zou worden neergeschoten. Desalniettemin vluchtte Aitboulahcen terug naar binnen,.

'Hij is mijn vriend niet!'

Rond 18.00 uur bereidde de politie een nieuwe inval voor, terwijl de terroristen klaar stonden in de tegenaanval. Aitboulahcen was de eerste die het vuur opende op de agenten. Ze gebruikte hierbij een kalasjnikov.

De politie vroeg haar waar haar vriend was, waarop ze riep: ,,Hij is mijn vriend niet!'' Een paar seconden later liet ze haar bomvest ontploffen, waarbij ze vermoedelijk alleen zichzelf om het leven bracht.