Nieuws/Binnenland
478929
Binnenland

Herkenbaar

Gebeurtenissen in je leven die een scheiding kunnen veroorzaken

Toen zangeres Gwen Stefani erachter kwam dat haar man haar bedroog met de oppas, was het klaar; de scheiding werd aangevraagd. Naast vreemdgaan zijn er heel veel andere ingrijpende gebeurtennissen in je leven die een scheiding kunnen veroorzaken.

Ziekte

Als een van de partners een ernstige ziekte krijgt dan is de kans groot dat de dynamiek in een relatie compleet verandert. Het evenwicht gaat dan verloren, aldus relatietherapeut en psycholoog Elizabeth Ochoa.

Uit onderzoek aan de Iowa State Univerity blijkt dat er 6 procent vaker werd gescheiden als de vrouw een ziekte had als kanker, hart- en vaatziekten of een longziekte. Opvallend was dat het scheidingspercentage niet hoger werd als de man aan een ernstige ziekte leed.

Baan

Uit onderzoek aan de Ohio State University blijkt dat werkloze mannen eerder geneigd zijn om hun vrouw te verlaten, maar dat de kans dat hun vrouw hen verlaat ook groter is. Ook het verliezen van een baan kan binnen een relatie voor veel stress zorgen over bijvoorbeeld geld en verantwoordelijkheid.

Kinderen

Er zijn stellen die uit elkaar gaan omdat de een een kind wil en de ander niet. Maar ook stellen die graag allebei kinderen willen, kan het krijgen van een kleintje voor een behoorlijke impact hebben op de relatie, in negatieve zin.

Uit onderzoek, dat werd gepubliceerd in Journal of Family Psychology, blijkt dat 67 procent van de stellen een dieptepunt in hun relatie ervaren binnen drie jaar na de geboorte van een kind.

Relatie op afstand

Uit onderzoek onder militaire gezinnen blijkt dat de kans op een scheiding bij militairen die worden uitgezonden groot is. Niet alleen het feit dat de stellen voor langere tijd van elkaar verwijderd zijn, maar ook het feit dat teruggekeerde militairen moeite hebben zich aan te passen aan het dagelijkse leven of lijden aan een posttraumatisch stress syndroom zorgen ervoor dat de kans op een scheiding groot is.

Maar ook stellen die vanwege een andere reden voor langere tijd niet bij elkaar kunnen zijn, bijvoorbeeld door werk of familieverplichtingen, ervaren druk op hun relatie. Volgens Ochoa gaat iedereen hier anders mee om. ”Als beiden er geen probleem mee hebben om ver van elkaar te wonen, dan kan dat prima werken. Maar als er misverstanden zijn die gebaseerd zijn op de angst om te worden verlaten, of de angst dat de ander vreemdgaat, dan kan dat funest zijn voor de relatie.”

Lege nest syndroom

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam onlangs naar voren dat er steeds later wordt gescheiden.

Ochoa: “Op de lange duur kunnen koppels soms hun klik met elkaar uit het oog verliezen. Soms wordt er gewacht tot de kinderen uit huis zijn om met hun problemen om te gaan, terwijl anderen ‘gewoon’ besluiten niets meer met elkaar gemeen te hebben.”

Ontrouw

We noemden Gwen Stefani al die door haar man werd bedonderd met de oppas. Ontrouw staat op het lijstje als aanleiding om een scheiding aan te vragen, maar dat gebeurt minder vaak dan je denkt. Volgens Ochoa kan ontrouw een relatie helpen om onderliggende problemen aan te pakken. Voorwaarde is wel dat beide partners bereid moeten zijn om aan hun relatie te werken.

Bron: ABC News