Nieuws/Binnenland
479036
Binnenland

Kinderboek over rechtspraak

AMSTERDAM - Eigenlijk wilden ze een boek voor kinderen maken over internet. Wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? Maar een terloopse opmerking van haar vader deed Veerle Corstens (34) en haar vriendin Marjet Wullink van gedachten veranderen. Het werd een jeugdboek over de rechtspraak voor kinderen vanaf negen jaar.

‘Met een klap van de hamer’ heet het boek, waarvan de president van het gerechtshof Herman van der Meer gisteren het eerste exemplaar kreeg overhandigd. In het boek leggen Veerle en Marjet aan de hand van een spannend verhaal uit hoe de rechtspraak in Nederland werkt. ,,Een onderwerp waar zelfs Tweede Kamerleden soms niks van blijken te snappen”, zegt Veerle Corstens. Het zou dus misschien niet zo’n gek idee zijn als volwassenen zelf het boek ter hand nemen als de kinderen naar bed zijn.

Veerle kreeg de kennis over het recht thuis met de paplepel ingegoten. Haar vader was tot voor kort de president van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Híj staat aan de basis van de klus die freelance-journaliste dochter Veerle en illustrator/online ondernemer Marjet Wullink op zich namen. Volgens Corstens was er grote behoefte aan meer informatie over de rechtspraak voor jongeren.

Ingewikkeld

Een kinderboek schrijven klinkt makkelijker dan het is, zegt Veerle Corstens. ,,Waarom dachten we dat we dat konden?” Ze schreven zestien hoofdstukken waar Marjet Wullink de illustraties bij maakte. ,,Op gegeven moment werd het zo ingewikkeld dat we het niet eens meer aan elkaar konden uitleggen, en zijn we gaan doorstrepen.” Het aantal hoofdstukken werd teruggebracht tot negen. Misschien tot verdriet van vader Geert Corstens komt de Hoge Raad er vrijwel niet meer in voor. ,,Het werd te ingewikkeld”, zegt Veerle.

 

En ook binnen het verhaal over de 12-jarige Juun wiens neef een overval pleegde op een juwelier, schaafden Veerle en Marjet veel. Aanvankelijk vertelde de opa het verhaal over zijn kleindochter die een alibi voor haar neef verzint omdat ze niet kan geloven dat hij de juwelier met een hamer op het hoofd sloeg. Marjet: ,,Dat veranderden we in Juun zelf. Zo werd het actiever.”

Om de rechtszaak goed te kunnen beschrijven spitten ze de gortdroge site rechtspraak.nl door, en togen Veerle en Marjet met regelmaat naar de rechtbank. Zo woonden ze een ,,zielige’’ zaak bij met een verdachte die vlak voor Kerstmis eten uit de supermarkt stal, maar ook die van een crimineel die tijdens zijn aanhouding een agent sloeg. ,,En ik putte uit mijn eigen ervaring”, lacht Marjet. Ze moest zelf eens voorkomen omdat haar ouders een vuilniszak naast, in plaats van in de container plaatsten. Marjet: ,,Ik werd schuldig verklaard zonder oplegging van straf.”

Blunders

Voor het boek naar de drukker ging, behoedde Geert Corstens het schrijversduo voor juridische blunders. Veerle: ,,Ja, die zaten er wel in. Zo beschreven we dat iemand een taakstraf moest uitvoeren bij het slachtoffer thuis. Dat leek ons wel mooi. Maar in de praktijk gebeurt dat nooit omdat slachtoffers er doorgaans niet op zitten te wachten.” Behalve aan een kinderboekenredacteur, legden ze het verhaal ook voor aan een lid van de doelgroep: het negenjarig nichtje van een vriend. Haar oordeel was niet helemaal eenduidig. ,,Leuk. Soms makkelijk, soms moeilijk”, vond het nichtje.

 

Marjet en Veerle hopen dat scholen het boek willen gebruiken bij lessen over de rechtspraak. Als er al jong een basis wordt gelegd kan dat alleen maar leiden tot een beter begrip van, en minder vooroordelen over de rechtspraak. Veerle: ,,Het schrijven ervan heeft in ieder geval ook bij ons geleid tot meer kennis.”