Nieuws/Buitenland
479193
Buitenland

Nog geen zekerheid over dood brein aanslagen

PARIJS - De Franse autoriteiten kunnen de dood van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs niet bevestigen. Franse en Belgische media meldden eerder dat hij was gedood bij de antiterreuractie woensdagochtend in Saint-Denis, maar volgens openbaar aanklager François Molins is überhaupt nog onduidelijk hoeveel mensen daarbij precies zijn omgekomen.

Volgens de openbaar aanklager is door de bestorming een nieuwe aanslag voorkomen. De terroristen waren volgens hem klaar voor nieuwe acties.

Tijdens de inval blies een vrouw zichzelf op. Dit zou een nicht van Abdelhamid Abaaoud zijn geweest. Door de explosie stortte de vloer van de derde verdieping in. Het is niet duidelijk of daar mensen onder liggen. Een scherpschutter van de politie schoot één verdachte dood. De identiteit van deze dode is nog niet met zekerheid vastgesteld, benadrukte Molins.

Bij de politie-actie zijn acht mensen gearresteerd: zeven mannen en een vrouw. Van drie van hen moet de identiteit nog worden vastgesteld, maar het is in ieder geval zeker dat Abaaoud noch de gezochte terrorist Salah Abdeslam ertussen zit. 

De inval in een pand in het centrum van Saint-Denis, die om 04.20 uur begon, was gericht op de aanhouding van Abaaoud. Een politiehond kwam om en vijf agenten raakten lichtgewond. De politie schoot in het één uur durende vuurgevecht vijfduizend kogels af. Het binnenvallen van de woning was extra lastig, omdat de deur van het huis gepantserd was.