Nieuws/Binnenland
479212500
Binnenland

Maar er blijven nog altijd problemen

Wiebes maakt vaart met Groningen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD).

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD).

Den Haag - De afhandeling van aardbevingsschade in Groningen lijkt eindelijk op stoom te komen. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) stelt dat een groot deel van de achterstanden is weggewerkt.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD).

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD).

Het kabinet heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) opgericht om onafhankelijk van de NAM gedupeerden te helpen. Het nieuwe schadeloket kreeg bij de oprichting direct een erfenis van de NAM mee van bijna 13.500 onbehandelde meldingen.

Wiebes laat de Tweede Kamer weten dat door de komst van een speciale regeling de bijna 13.500 dossiers grotendeels zijn weggewerkt. Voor zo’n vijfduizend inwoners staat de regeling tot eind dit jaar nog open.

De VVD-bewindsman meldt dat er in totaal ruim 21.000 schademeldingen zijn afgehandeld door het schadeloket. Verder is er ruim honderd miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. De Kamer stuurt al tijden aan op meer snelheid en verbetering bij afhandeling van schade.

Vertrouwen

Volgens Wiebes is het vertrouwen van de Groningers in de schadeafhandeling gegroeid: „Veel schades worden toegekend en de bewoners zijn tevreden over het werk van de TCMG.”

Het succes heeft mogelijk een keerzijde. De TCMG ziet een sterke toename van het aantal schademeldingen. „De toename is opvallend omdat er al weken geen zware aardbevingen zijn geweest”, schrijft Wiebes in een voortgangsrapportage. „Dat legt weer extra druk op de organisatie. Om te zorgen dat de wachttijden niet snel oplopen blijft de versnelling van schadeafhandeling onverminderd een prioriteit van het kabinet.”

Tot nu toe lijkt het mee te vallen met langere wachttijden. Veel gedupeerden kiezen voor nieuwe afhandeling van eenvoudige schades. Woningbezitters krijgen dan vijfduizend euro en een nulmeting.

Oude schades

De NAM heeft nog wel een rol bij de afhandeling van oude schadegevallen van voor 31 maart 2017. In deze categorie zijn nog altijd problemen. Zo is een deel van de bewoners het niet eens met het aanbod van het gaswinningsbedrijf. Wiebes laat weten deze zaken ’nauwlettend’ te volgen.

Wiebes besloot onlangs dat de gaskraan vanaf komende maand sneller kan worden afgebouwd, ook het einde van de winning in Groningen komt daarmee eerder in zicht. Mogelijk is het vanaf 2022 afgelopen met aardgas uit het Groningerveld.