Nieuws/Binnenland
479280
Binnenland

Installateurs in actie tegen koolmonoxide

ZOETERMEER - De installatiebranche gaat maatregelen nemen om de koolmonoxideproblemen met cv-installaties terug te dringen, laat brancheorganisatie UNETO-VNI woensdag weten.

De belangenclub wil vooral dat de vakbekwaamheidseisen van monteurs en het toezicht op de naleving worden aangescherpt. UNETO-VNI gaat op korte termijn voorstellen doen hierover aan de betrokken ministers. Volgens de organisatie hebben de problemen van koolmonoxide te maken met de installatie van de ketels en met de apparaten zelf. Die schakelen namelijk niet uit wanneer er sprake is van koolmonoxide. Volgens het OVV-rapport ligt het probleem ook weldegelijk bij de apparaten, omdat ze niet zijn beveiligd tegen foute installatie of tegen het afgeven van te veel koolmonoxide.

Volgens Titia Siertsema, voorzitter van de branchevereniging, heeft het overgrote deel van de installateurs de zaken goed voor elkaar. "Verreweg de meeste bedrijven leveren iedere dag opnieuw goed, veilig en verantwoord werk af. Maar dat is voor ons niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel", zegt de voorzitter.

Ook volgens de Nederlandse cv-ketelfabrikanten, verenigd in de VFK, is er niets mis met de ketels. "Die voldoen aan alle internationale wettelijke eisen. Het probleem is dat er in Nederland totaal geen eisen gesteld worden aan de mensen die de ketels ophangen. In andere landen speelt dit probleem niet", laat een woordvoerder weten. Het bredere probleem is volgens hem dat de kennis in de installatiebranche is gedaald.

Het ministerie van Volksgezondheid, dat door de OVV wordt opgeroepen tot regulering en toezicht, kon woensdag nog geen inhoudelijke reactie geven.