479728
Binnenland

Zelfs mensen met valse papieren mogen procedure in

Asielcontrole faalt

Den Haag - De controle van asielzoekers moet snel beter. Nu is onduidelijk wie ons land binnenkomt, en dat brengt grote gevaren met zich mee.

Een Kamermeerderheid eist die verbetering van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Uit een onthullend rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat zelfs mensen met vervalste papieren de asielprocedure in Nederland in mogen. Parlementariërs vrezendat IS-strijders zich zo wel heel makkelijk kunnen voordoen als vluchtelingen.

Regeringspartijen VVD en PvdA eisen beterschap en willen dat het kabinet meer personeel inzet als de registratie hierdoor beter wordt. CDA en D66 willen sowieso meer mankracht. PVV-voorman Wilders ziet maar één oplossing: de grenzen dicht.

De Kamer zal deze week debatteren over de nasleep van de aanslagen. Vandaag praat het over het budget van de AIVD en morgen komt er naar verwachting een debat met premier Rutte. Het parlement vindt extra geld voor de AIVD niet nodig, blijkt uit een rondgang. Wel gloort er volgens bronnen 200 miljoen euro extra om tekorten bij politie en justitie te verkleinen.

 

Lees ook: Geen zicht op wie er inkomt

En: 'Je kunt niet zien wat er in hun hoofd zit'