Nieuws/Binnenland
47987
Binnenland

’Trump is de man van Amerika’

Portretten van Vladimir Poetin, Marine Le Pen en Donald Trump op een inauguratiefeest in Moskou.

Portretten van Vladimir Poetin, Marine Le Pen en Donald Trump op een inauguratiefeest in Moskou.

Moskou - Nadat er eerder sprake was van mogelijk een snelle top tussen Vladimir Poetin en Donald Trump op IJsland, zoals die in de jaren 80 tussen de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov, heeft Finland zich nu opgeworpen als gastheer.

Portretten van Vladimir Poetin, Marine Le Pen en Donald Trump op een inauguratiefeest in Moskou.

Portretten van Vladimir Poetin, Marine Le Pen en Donald Trump op een inauguratiefeest in Moskou.

„We zouden zo’n ontmoeting graag willen regelen bij een top van de Arctische Raad”, zegt de Finse premier Juha Sipila. Zijn land is op dit moment voorzitter van het overlegorgaan van noordelijke landen waarvan naast Rusland en de VS, onder andere ook Zweden, Noorwegen en Canada lid zijn.

Poetin heeft zich bereid getoond tot een treffen met Trump, over wie hij zich de afgelopen maanden positief heeft uitgelaten. Maar zijn woordvoerder Dmitri Pjeskov waarschuwt voor haast: „Een top zal niet de komende weken zijn, eerder de komende maanden. Laten we hopen op het beste.”

Intussen houdt Trump de gemoederen in Rusland net zo bezig als elders op de aardbol. „Dank iedereen die mij geholpen heeft om president te worden!” kopte de populaire krant Komsomolskaja Pravda maandagochtend boven een foto van Trump. Daaronder een portret van een lachende Poetin: „Graag gedaan!”

Ieder grapje bevat waarheid, zegt een Russisch spreekwoord. Maar Pjeskov, reagerend op de beschuldigingen als zou Trump met behulp van onder meer Russische cyberaanvallen en een internationaal propaganda-offensief in de media aan de macht zijn gekomen, tempert: „Het is een grote fout van Westerse analisten om Trump ’onze man’ te noemen. Hij is de man van Amerika ”

Niettemin werd de inauguratie van Trump afgelopen weekend in Moskouse clubs, met veel muziek en drank, gevierd. Er zijn in restaurants ’Trumpburgers’ op het menu verschenen; de winkel van het Russische Leger in Moskou biedt Amerikaanse burgers en ambassadepersoneel tien procent korting aan. „Russen houden van feestvieren”, zegt Igor Chaletski, eigenaar van een Jazzclub. „Het is geen geheim dat wij blij zijn dat Trump heeft gewonnen.”

Maar temidden van de euforie zijn er ook andere geluiden over het land dat Moskou – na de annexatie van de Krim en de daarop ingestelde Westerse sancties – de laatste jaren heeft afgeschilderd als een hypocriet land. Volgens de Komsomolskaja Pravda dreigt er voor Trump wellicht een Maidan, zoals de volksopstand drie jaar geleden in Kiev waarbij president Viktor Janoekovitsj werd verdreven. „Ook een moordaanslag is niet uit te sluiten.” De Izvestija zegt zijn lezers dat ze het Trump niet kwalijk moeten nemen als hij de relatie met Moskou niet snel kan verbeteren „De anti-Russische stemming in het Congres, in de media en bij de Amerikaanse elite is nu eenmaal te groot.”