Nieuws/Binnenland
47991
Binnenland

Rafael Nadal kan coach Richard Krajicek dwarszitten in Melbourne

Vriend en vijand

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Melbourne - Ze kunnen goed met elkaar overweg, Rafael Nadal en Richard Krajicek. Mede daardoor is de Spanjaard half februari de meest prominente deelnemer aan het ABN Amro-toernooi. Maar de toernooidirecteur is even niet zo’n fan van ’Rafa’. De Spanjaard staat in de kwartfinale van de Australian Open tegenover zijn ’pupil’ Milos Raonic.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

Tijdens het tot nu toe knotsgekke toernooi in Melbourne ging het zowel Raonic en Nadal voor de wind. Terwijl Novak Djokovic en Andy Murray van het toernooi verdwenen, sloegen zij zich door de eerste vier ronden, al kreeg de Spanjaard het bij vlagen benauwd. Hij had zaterdag vijf sets nodig tegen het Duitse toptalent Alexander Zverev en stond maandag tegen Gael Monfils in de vierde set ook een break achter.

Maar de grillige Fransman liet het afweten toen het er echt op aankwam en Nadal profiteerde dankbaar. De veertienvoudig grandslamwinnaar was in staat om in het heetst van de strijd een tandje bij te schakelen terwijl Monfils het lelijk af liet weten: 6-3, 6-3, 4-6, 6-4. Typisch voor de spectaculaire Fransman: hij kent de hoogste pieken, maar ook de diepste dalen tijdens een wedstrijd. En door die wisselvalligheid kwam hij nog nooit echt dicht bij een grandslamtitel.

En dus staat Nadal nu, voor het eerst sinds de zomer van 2015, weer eens in een kwartfinale van een grandslamtoernooi. Dit betekent dat zijn comeback, na het kwakkeljaar 2016, nu al redelijk geslaagd is. En misschien zit er nog wel meer in het vat. De man die acht jaar geleden voor de eerste en enige keer de Australian Open won, lijkt meer en meer op de ultieme strijder van weleer.

Maar woensdag treft ’Rafa’, 30 jaar oud inmiddels, dus de vier jaar jongere Raonic op zijn pad. Drie weken geleden, tijdens het toernooi in Brisbane, was de Canadees de beste, maar van de voorgaande zeven ontmoetingen met de Spanjaard won hij er maar één.

Het is moeilijk een favoriet voor deze kwartfinale aan te wijzen, vindt ook Richard Krajicek: „Nadal begint altijd goed, met veel energie. Als je Nadal over je heen laat lopen, kan het snel gaan. Je zag in de vierde ronde dat hij twee sets lang erg goed stond te spelen en daarna begint hij toch wat te worstelen. Het werd net geen vijfde set, maar dat kwam ook omdat Monfils het een beetje liet lopen. Als de kwartfinale straks wat langer gaat duren, heeft Raonic in mijn ogen toch meer kans om de wedstrijd te winnen. Dit ook omdat hij erg fit en een stuk jonger is.”

Krajicek is tevreden over de eerste vier wedstrijden van Raonic in Melbourne, al ging de vierde ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut moeizaam: 7-6 (5) 3-6, 6-4, 6-1. „Milos staat gewoon goed te spelen. Maar vandaag was het toch wel spannend en maakte ik me wel wat zorgen”, zei Krajicek op de late maandagavond. „Hij stond in de eerste set met 5-1 achter in de tiebreak en had wel wat geluk dat hij die set nog won. Maar in de vierde set overleefde Milos een aantal breakpoints en ging hij pas echt goed tennissen.”

Krajicek zit doorgaans rustig op de tribune, zegt hij. „Nee, ik heb niet zo veel contact met Milos tijdens de wedstrijd. Hij weet wat hij moet doen, want hij heeft een big game, met zijn sterke service en zijn mooie forehand als wapens. Hij hoeft zich niet aan te passen aan de tegenstander. Alleen als hij baalt, zoekt hij wel wat extra contact met ons. Maar dan hoeven we hem niets te laten weten, dan moeten we de boze blikken en het gemopper alleen maar even ontvangen.”