Nieuws/Binnenland
47997
Binnenland

Oproep botst met geloofwaardigheid

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

Den Haag - Van onze parlementaire redactie Politieke opponenten vegen de vloer aan met de open brief van premier Rutte in landelijke dagbladen over de omgangsvormen in ons land. Ze noemen zijn oproep tot meer fatsoen ’ongeloofwaardig’.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

In de paginagrote advertentie gericht aan ’alle Nederlanders’ maakt Rutte duidelijk dat hij zich stoort aan ’mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen’. Hij noemt als voorbeeld ’mensen die conducteurs bespugen, of afval op straat gooien’, maar ook ’mensen die hier de boel verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor de vrijheid’. De VVD-lijsttrekker ziet in een ’mentaliteitsverandering’ een belangrijke oplossing voor het door hem geconstateerde ’armzalige gedrag’.

Met zijn fatsoensoproep begeeft Rutte zich in het vaarwater van het CDA, de partij die fatsoen en normen en waarden van oudsher als lijflied heeft. Partijleider Buma reageerde dan ook fel. Hij wijst erop dat de VVD-leider vier jaar lang aan het politieke stuur zat en dus ook de kans had om stoorzenders aan te pakken. „Rutte wordt nu twee maanden voor de verkiezingen wakker. Ik vind dat niet geloofwaardig. Dan zit je op het spoor van beloftes in campagnetijd, niet op het werk dat een premier moet doen.”

PVV-leider Wilders zette op Facebook een persoonlijke boodschap aan de premier. In het filmpje verwijt hij Rutte slappe knieën. „Stop met het bedriegen van uw eigen volk. Er is helemaal niemand meer die u gelooft. Het verlies van onze vrijheid, onze veiligheid en onze cultuur heeft u veroorzaakt. U ging regeren met de PvdA, u voerde een levensgevaarlijke opengrenzenpolitiek. En u geeft de islam vrij spel. Waarom heeft u het daar niet over?”

GL-voorman Klaver trekt eveneens de geloofwaardigheidskaart. „Het is ongeloofwaardig van Rutte om na zes jaar stimuleren van egoïsme en eigenbelang zich nu op te werpen als de hoeder van onze normen en waarden.”