Nieuws/Binnenland
48001
Binnenland

Varkens vinden de nooduitgang

Eigenaresse Dafne Westerhof bij de uitgebrande resten van boerderij het Beloofde Varkensland.

Eigenaresse Dafne Westerhof bij de uitgebrande resten van boerderij het Beloofde Varkensland.

Amstelveen - In de afgebrande boerderij van het Beloofde Varkensland liggen overblijfselen van stoelen, dakpannen en verkoolde balken. In twee hoeken smeult het nog. Het hoofdgebouw ging zondagavond in vlammen op. Alle zestig varkens overleefden. „Dat is het allerbelangrijkste”, zegt eigenaar Dafne Westerhof, die nog hevig aangedaan is.

Eigenaresse Dafne Westerhof bij de uitgebrande resten van boerderij het Beloofde Varkensland.

Eigenaresse Dafne Westerhof bij de uitgebrande resten van boerderij het Beloofde Varkensland.

Zeeman ligt onder een dekentje op een berg stro. Westerhof smeert calendulazalf op de grote brandwond bij zijn achterpoot. Maandagmiddag kreeg hij al een boterham met ibuprofen. Naast Zeeman liggen vier andere varkens. „Ze zijn verstoord en ontheemd.” De vijf hebben de schok van hun leven gehad toen de brand uitbrak in hun slaapruimte. Ze wisten te ontkomen door de deur te forceren. „Echt een godswonder.”

Zondagavond laat kreeg Westerhof een telefoontje van haar buurman. „Ik schrok me wezenloos en sprong meteen in de auto. Halverwege Buitenveldert rook ik het al. Eenmaal hier zag ik de vlammen uit het dak slaan. Ik dacht dat ik de varkens nooit meer terug zou zien.”

Maar niets bleek minder waar: alle zestig varkens zijn nog in leven. Zo ook de oude, blinde Bokita die door zes man uit de boerderij werd geduwd, vlak bij de vlammen. „Ze gilde keihard en was zo bang. We gaan een huisje maken om de plek heen waar ze nu ligt.”

Drie hanen hebben het niet overleefd. „Hun verkoolde resten moeten daar ergens liggen”, zegt Westerhof treurig, wijzend naar de ravage. Ook het volledige archief, duizend kilo voer, een wasmachine en droger en een ondertrouwfoto van Westerhofs ouders gingen in vlammen op. De onlangs geverfde boerderij is een gemeentemonument uit 1896. „Het was een prachtige ruimte. Zo krijg je het nooit meer. Typische boerenbouw en balken van ruim honderd jaar oud. Die geschiedenis is weg.”

Bij het Beloofde Varkensland worden varkens, koeien en kippen uit de bio-industrie verzorgd. De dieren vormen de ’Familie Bofkont’. Westerhof geeft workshops. Zoals komende zondag varkensmassage en stierknuffelen voor ruim dertig man. Waar dat moet plaatsvinden, weet Westerhof nog niet. „Het wordt improviseren.” Westerhof vraagt hulp om de Familie Bofkont ’uit de brand’ te helpen. „Ik heb veel reacties gekregen. Dat doet me goed. Het gaat tonnen kosten. Ik moet dit op de een of andere manier oplossen. Hoe, dat weet ik nog niet.”

Er waren geen mensen op de boerderij toen de brand uitbrak. De vrijwilliger die nachtdienst had, moest nog komen. De brandweer onderzoekt nog wat er is gebeurd en gaat niet uit van brandstichting, zegt een woordvoerder.