Nieuws

Wandelen in Hoogersmilde

Gewoon de pijlen volgen

Heel af en toe is Drenthe wereldnieuws. Toen bijvoorbeeld de bewoners van het dorp Oranje het zo langzamerhand wel welletjes vonden toen er nog eens honderden asielzoekers extra zouden komen, stoomden cameraploegen richting Drenthe en was er even flinke opschudding. Een paar weken later is alles gelukkig weer rustig in het land van Bartje.

Dat constateren we in Hoogersmilde, op een steenworp afstand van Oranje. Langgerekt agrarisch dorp aan de Drentse Hoofdvaart met een prachtige achtertuin. Met twee o's dus, want er was nog een Hogersmilde. Met één o dus. Het was zo genoemd omdat een VOC-schip met die naam het tropisch eilandje ten noordwesten van de Malediven in 1749 ontdekte. Inmiddels heeft het eilandje echter een andere naam gekregen.

Beide hebben niet alleen de naam, maar ook de paradijselijke omgeving gemeen. Hoogersmilde grenst namelijk aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit zesduizend hectare grote natuurgebied met bos, heide, stuifzanden en beekdalgraslanden is sinds 2000 aangewezen als Nationaal Park. De bossen zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw aangelegd als werkgelegenheidsproject.

 

 

Kalkzandsteen

Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Hoogersmilde een agrarisch dorp met een melk- en twee aardappelmeelfabrieken. Verder had het dorp een nog altijd bestaande kalkzandsteenfabriek. Opgericht in 1905 en nu een van de modernste van Nederland. Voor de productie van kalkzandsteen wordt ten zuidoosten van Hoogersmilde zand gewonnen, waardoor het Blauwe Meer is ontstaan.

Heerlijk voor de vele toeristen, die er op zonnige dagen kunnen genieten van het strand en het water. Want het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten geworden voor Hoogersmilde; de boerderijen worden nu vooral gebruikt als woonboerderij. Rondom het dorp zijn er meerdere campings en vakantieparken die van alle moderne gemakken zijn voorzien.

Eikels

De bezoekers ervan trekken er graag op uit met de fiets, het paard of pakken een heerlijke wandeling zoals de Olde Smiddeger Wandelroute die u via acht of zestien kilometer langs bossen in prachtige herfstkleuren, heide en inmiddels weer braakliggende akkers voert. Volg gewoon de pijlen, kijk uit voor de eikels die in deze tijd massaal van de bomen vallen en maak een gezellig praatje met één van de vele plaatselijke hondenbezitters die hun viervoeter uitlaten. Mensen hebben hier nog tijd voor je.

 

 

Als u bijna weer terug bent bij Hoogersmilde krijgt u nog een heel leuk toetje in de vorm van het Belevingspad, dat eerder dit jaar werd geopend. Een mooi initiatief van de plaatselijke bevolking in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer en de provincie. Op speelse manier wordt via dit pad het verhaal verteld over de mensen die hier hebben gewoond en historische gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden. Over een afstand van 2,5 kilometer beleven vooral de kleintjes allerlei spannende, speelse avonturen.

Zo is er o.a. een Sporenpad, waarbij je allerlei sporen van dieren leert te herkennen, een Keienpad waarbij je over 45 grote keien moet klimmen, en ligt erin het bos een echte Spitfire, met zijn neus half in de grond zodat het lijkt of het is neergestort, waarin je kunt spelen.

Nepvliegveld

In de Tweede Wereldoorlog lag op die plek namelijk een nepvliegveld dat de nazi’s hadden aangelegd om de aandacht van geallieerde bommenwerpers af te leiden, zodat ze niet het nabijgelegen vliegveld bij Havelte zouden aanvallen.

En de kinderen vinden het hartstikke leuk; overal horen we hun gelach en blijde stemmetjes. Mooi symbolisch contrast die genietende kinderen, nog in de lente van hun leven, tussen het loof dat langzamerhand de strijd aan het opgeven is tegen de onvermijdelijke kaalslag van de herfst. Gelukkig wordt het straks gewoon weer voorjaar.

 

 

Reacties

jduijs@telegraaf.nl

Route

8 kilometer (zwarte pijlen op wit bord) of 16 kilometer (zwarte pijlen op geel bord).Honden aangelijnd toegestaan. 90% onverhard.

Horeca

In Hoogersmilde en in het seizoen bij de diverse campings en vakantieparken. 

Zendmast

Ook toen in 2011 brand uitbrak in de ruim 300 meter hoge Zendmast Smilde was Drenthe even wereldnieuws. Het neerstorten van de brandende mast leverde spectaculaire beelden op. Met behulp van een speciale helikopter uit Zwitserland werd de mast weer opgebouwd en in de nacht van 14 op 15 september 2013 zijn alle radio-uitzendingen via de mast in Hoogersmilde weer hersteld. De mast is een prima oriëntatiepunt voor wandelaar en fietser.