480228
Binnenland

Den Haag praat weer over veiligheidsdiensten

DEN HAAG - Aan het Binnenhof zal door de aanslagen in Parijs de discussie weer oplaaien over de paraatheid van onze veiligheidsdiensten. Hamvraag: hebben de diensten genoeg geld en mankracht om terreur te kunnen beteugelen? De discussie zal zich komende week mengen met die andere heikele kwestie - het vluchtelingenprobleem - nu blijkt dat één van de terroristen van 'Parijs' Europa is binnengekomen als vluchteling.

„Dit komt zeker aan bod”, zegt SP-Kamerlid Van Raak over komende week. Dan praat de Kamer namelijk sowieso al over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar valt de AIVD onder. Inhoudelijke kritiek op de paraatheid van onze diensten wil de SP’er nu, zo kort na de aanslagen, nog niet geven omdat het momenteel ongepast zou zijn.

SGP-voorman Van der Staaij ziet dat het budget voor de veiligheidsdiensten al op een hoog niveau is, net als de expertise daar. Maar: „Waar nodig moeten er geld en bevoegdheden bij."

PVV-voorman Wilders zoekt de oplossing in een andere hoek. „Zo lang we ’leiders’ als Rutte, Merkel, Obama en Cameron hebben die ontkennen dat islam en terreur hetzelfde is, zullen er aanslagen zijn.” De PVV’er wil „de-islamiseren en onze grenzen sluiten”. Hij wordt daarbij gesterkt door het bericht dat in elk geval één van de terroristen als asielzoeker Europa binnen kwam.

Politiestaat

De meeste partijen houden zich nu nog even op de vlakte over lessen die van de terreur in Parijs geleerd moeten worden. Volgens VVD-Kamerlid Telllegen is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de paraatheid van veiligheidsdiensten. „Als je zegt dat de veiligheidsdiensten dit niet hebben voorzien, dan zeg je eigenlijk dat deze aanslagen te voorkomen waren geweest. En dat is niet altijd zo bij terrorisme. We moeten opperst alert zijn en doen wat nodig is, zonder dat we een politiestaat bouwen."

„Dit is een strijd tussen vrijheid en onvrijheid en er is geen andere optie dan deze strijd te winnen”, zegt CU-fractievoorzitter Segers. „Deze strijd echter kan nooit leiden tot een vermindering van barmhartigheid voor vluchtelingen die juist op de vlucht zijn voor dit geweld en dit duistere kwaad.”

Na de vorige aanslagen in Parijs, onder meer bij Charlie Hebdo, zei het kabinet aanvankelijk dat de veiligheidsdiensten genoeg capaciteit hadden. Pas na druk van de oppositie ging er 129 miljoen euro extra naar veiligheid. De marechaussee kreeg er mankracht bij om voor terreur kwetsbare gebouwen te bewaken. Ook de AIVD en speciale interventieteams van de politie kregen er mankracht bij. Verder ging er geld naar preventieprogramma's. Die moeten ervoor zorgen dat moslimjongeren niet radicaliseren.