Nieuws
480484
Nieuws

Marjolein kookt over

Ik pleit voor terugkeer van kooklessen in het middelbaar onderwijs

Ze kwam het minstens eens per maand vragen, mijn lieve en leuke buurvrouw in het dorp waar ik woonde toen de kinderen klein waren: heb jij toevallig een pakje aardappelpuree te leen?' En dan zei  ik altijd 'nee, maar ik heb wel aardappels, melk en boter als je wil.' 'Verdorie', zei ze dan. 'Nou ja, dan stuur ik wel even een van mijn zoons naar de winkel.'

De aardappels, melk en boter hoefde ze nooit. Terwijl dat toch ook gewoon aardappelpuree is. Kwestie van koken, toevoegen en stampen. Het is nauwelijks meer werk dan een pakje openscheuren, water (of melk? Ik weet het serieus niet. Ik heb nog nooit aardappelpuree uit een pakje gemaakt) aan de kook brengen, poeder erin strooien etc. Volgens mij is het zelfs minder werk.

Datzelfde geldt voor cake. Hoe bak je een cake? Nou ehm… je mixt bloem met bakpoeder, eieren, suiker en boter en dat doe je dan in een cakevorm. Een kind kan de was doen. Eventueel nog wat vanillesuiker erbij of citroenrasp voor de leuk. Wat in hemelsnaam is daar moeilijker aan dan het openrukken van een pak cakemix. Daar moeten ook boter en eieren bij, neem ik aan. Ja, de suiker is al gemengd met de bloem en het bakpoeder. Maar serieus, geloof me, het is absoluut niet moeilijk om die ingrediënten zelf door elkaar te roeren.

Workshops

Kookworkshops vind ik daarom zelden een uitdaging. Sta je daar met stel aardappelpuree-uit-een-zakje-types aan te horen dat je het vet niet van het stoofvlees moet snijden, want dat smelt vanzelf weg en houdt de boel lekker mals. En dat je stoofpeertjes ook zelf kan maken en niet per se in een pot hoeft te kopen. Ik word er zelfs altijd een beetje treurig van.

Jongens, dat wéten jullie toch wel! Je weet toch verdorie dat appelmoes bestaat uit appels die je gaar kookt met een eetlepel water en daarna pureert. En dat er dan vaak niet eens suiker bij hoeft en lauwwarm nog lekkerder is dan koud? En dat een kruidenmix voor gehaktballen bestaat uit kruiden die je ook los in potjes kan kopen, aangevuld met paneermeel dat je zelf maakt door een beschuit te verkruimelen. Of weten jullie dat allemaal niet?

 

Kookles

Ik pleit serieus voor een terugkeer van kooklessen op alle vormen van het middelbaar onderwijs. Volgens mij heb je daar meer aan dan aan Frans of Duits. Hoe willen we ooit Nederland gezond krijgen als niemand nog weet hoe je gewoon eten kan bereiden met simpele pure ingrediënten. Al dat kant- en klare gedoe barst van de suiker en het zout om de zaak een beetje houdbaar te houden.

Bemoei je met je eigen taart

Afijn, 'goed verhaal, lekker kort ook,' zouden mijn kinderen zeggen. En dat bedoelen ze dan cynisch. Maar ik was dus bij een kookworkshop vorige week; in de Librije waar Verrukkelijk Vechtdal de streekproducten promootte door ons er zelf mee te laten koken. Ik deed het dessert met twee uiterst vriendelijke dames en werd enorm met mezelf geconfronteerd. Want de behulpzame workshopmeneer wilde telkens maar helpen: 'heb je de bloem al gezeefd?' Dûh, wat denk je zelf?  En dus snauwde ik tegen de behulpzame kok: 'bemoei je met je eigen taart' toen hij wilde controleren of mijn beslag wel goed was. Later kwam ik erachter dat hij de rechterhand van Johnnie Boer was. Oeps…

 

Bramentaart

Het Vechtdal smaakte trouwens heerlijk. Dat dan weer wel. Hieronder het recept van de natte bramencake. Niet van het bijbehorende ijs. Dat mag je van mij deze week nog gewoon bij de supermarkt kopen. Als je dan tenminste belooft om deze week één keer aardappelpuree te maken van aardappels (kook iets kruimige aardappels gaar, stamp ze met een pureestamper, doe er een flinke klont boter bij en een scheut melk. Stamp nog een keer en blijf melk toevoegen tot je het smeuïg genoeg vindt. Peper en zout erbij naar smaak).

Recept natte bramentaart

 

Ingrediënten

  • 250 g witte basterdsuiker
  • 250 g boter
  • 250 g bloem
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g bramenpuree (of jam)
  • 1 bakje bramen, bramenlikeur

Bereidingswijze

Klop de boter me de suiker tot een romig wit mengsel. Meng de bloem met het bakmeel en voeg dit toe. Klop er een mooi deeg van en voeg dan de bramenpuree of jam toe. Opnieuw kloppen. Spatel daarna voorzichtig de bramen door het deeg zodat ze heel blijven. Verwarm de oven voor op 150 graden, bekleed eene bakvorm met bakpapier (of gebruik een bakspray om de vorm in te vetten. Stort het deeg in de vorm. Bak de cake 60 tot 70 minuten, check of hij gaar is met een cocktailprikker (of breinaald, dat doe ik altijd). Besprenkel de cake met de likeur.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>