Nieuws/Buitenland
480514
Buitenland

Rutte: werkelijk afschuwelijk

PARIJS - Minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten.

,,De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen''', aldus de premier.

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zeer geraakt, blijkt via Twitter: ,,Geschokt en ontzet door nieuwe aanslagen in #Parijs. Woorden schieten tekort. Nederland staat zij aan zij met Frankrijk.''

Frans Timmermans is ook "geschokt" door de aanslagen in Parijs. "Mijn gedachten zijn bij alle Fransen", laat de Eurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken weten op Twitter.

Uit de Tweede Kamer komen reacties van geschokte leden: "Intens triest en vreselijk deze aanvallen", aldus Joel Voordewind van de ChristenUnie.

Harry van Bommel van de SP plaatste een bericht met 'Pray for Paris' ( 'Bid voor Parijs'). Dat deed ook Erik Ronnes van het CDA, met de toevoeging: "Verschrikkelijke beelden uit Parijs. Aanslagen met vele onschuldige burgers slachtoffer."

"Drie schietpartijen, explosies en een mogelijke gijzeling in Parijs. Afschuwelijk", twittert Ockje Tellegen van de VVD.

"Afschuwelijke toestand #Parijs. In gedachten bij Parijzenaren. Onderstreept urgentie voor EU landen alert te zijn op jihadistische netwerken", zegt Ahmed Marcouch van de PvdA. Ook zijn fractieleider Diederik Samsom reageerde: "Ontzet door de verschrikkingen die in Parijs plaatsvinden. We rouwen om de slachtoffers en leven intens mee met al diegenen die nu nog in angst en onzekerheid verkeren."

Steven van Weyenberg van D66: "Een gitzwarte dag in de stad van het licht. Wat een drama."

Geert Wilders van de PVV plaatste een oproep: "Minister President Rutte ik zeg u: sluit de Nederlandse grenzen. Nu! Bescherm de Nederlandse bevolking. Hou op met wegkijken en ontkennen."