Nieuws/Buitenland
480515
Buitenland

FRANSE NACHTMERRIE IS TERUG

Amsterdam/Parijs - Een spoor van dood en verderf, dwars door het centrum van Parijs: wie een kaart van de Franse hoofdstad bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat gisteravond nog onbekende daders de lichtstad in het hart hebben getroffen.

De ooggetuigenverslagen uit het tiende en elfde arrondissement, waar met kalasjnikovs tientallen mensen werden gedood, en in en rond het Stade de France, waar twee granaatexplosies waren te horen, spreken boekdelen.

"We hoorden een knal", zegt een ooggetuige in de Rue de la Fontaine au Roi. "Eerst dachten we aan vuurwerk of iets dergelijks, maar toen klonk ineens een enorm salvo. Iedereen begreep dat zich iets verschrikkelijks aan het afspelen was." Verderop, in de Rue de Charonne, bij restaurant La Belle Equipe, waar met dik tien graden nog veel mensen op het terras zaten of buiten een sigaretje rookten, hoorde een getuige "drie of vier salvo's. Daarna liep de schutter door de straat, misschien wel drie minuten lang. Zo nu en dan loste hij of zij een schot." Een andere bewoner spreekt van "een ontelbaar aantal schoten. Veel mensen lagen nadien op straat." Op Twitter verschenen gisteravond foto's, vanaf een balkon genomen, waarop in één beeld zeker tien doden en gewonden te zien zijn. Bewoners zijn bezig de lichamen van de slachtoffers met dekens te bedekken.

Verslaggevers die zich naar de gijzeling in theater Le Bataclan spoedden hoorden daar "tien minuten lang schoten". Een getuige: "De aanvallers riepen 'Allah Akbar' (God is groot, red.) en begonnen op de menigte te schieten" Getuigen bij La Belle Equipe meldden hetzelfde. Iemand anders die bij de schietpartij aanwezig was zegt dat de aanslagplegers "Dit is voor Syrië!" riepen.

Dat betekent dat Frankrijks grootste nachtmerrie, terreur uit naam van de islam, terug is van eigenlijk nooit weggeweest, a 'scootermoordenaar' Mohammed Merah in Toulouse en de gruwelen begin januari bij Charlie Hebdo en in een Joodse supermarkt. Frankrijk heeft de grootste moslimgemeenschap van heel Europa. Een deel van de Franse moslims wil de aanvallen van Parijs op de Islamitische Staat in het Midden-Oosten wreken.