Nieuws/Binnenland
480525
Binnenland

Afnemer informatie politiemol is 'berucht'

GELDROP/VELDHOVEN - Berucht; zo wordt de vermeende afnemer van vertrouwelijke politie-informatie van politiemol Mark M. (28) uit Weert in zijn geboortestad Geldrop genoemd. Berry S., woonachtig in Veldhoven, is de 37-jarige man die dinsdagochtend vroeg bij een inval van zijn bed werd gelicht door een speciale politie-eenheid. Zijn voorarrest werd vanmiddag met veertien dagen verlengd.

Met 'een imposant, ontbloot bovenlichaam en alleen een joggingbroek dragend' werd S. volgens buurtbewoners in alle vroegte geboeid uit het pompeuze huurhuis gehaald. Braaksporen aan de voordeur duiden op een met geweld geforceerde binnenkomst door de politie.

Opmerkelijk aan het onderzoek rond politiemol Mark M. is dat de autohandel er een centrale rol in lijkt te nemen. Op naam van S. staat een autobedrijf, terwijl het politielek aan het licht kwam tijdens een fraude-onderzoek bij Carstore in Oirschot.

Mensen uit Geldrop, waar S. tot een jaar of vijf geleden woonde, stellen echter dat het autobedrijf van S. niet meer dan 'een bijverdienste' zou zijn. ,,Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook zo in het criminele circuit. Het is een publiek geheim dat het geld vooral via niet-legale bezigheden binnenkwam. Maar verder geen verkeerd woord over die jongen. Hij is altijd vriendelijk geweest tegen iedereen uit de buurt", aldus een oud-buurman van S. in Geldrop. Welke informatie en met welk doel S. die zou hebben gekocht van M. blijft vooralsnog onduidelijk.

Wel is bekend dat S.' familie geen financieel armoedig bestaan leidt. Zo bezit Berry een rijtjeshuis in Geldrop en is zijn vader eigenaar van een flink aantal panden in Oost-Brabant. Detail is dat hij een pand bezit aan het Baekelantplein in Eindhoven. Dat is het prostitutiecentrum van de lichtjesstad.

Politiemol Mark M. (28) uit Weert werd vorige maand aangehouden. De politieman wordt ervan verdacht op grote schaal gevoelige informatie te hebben doorgespeeld naar criminelen. Hij werkte bij de Landelijke Eenheid, op een afdeling in het Brabantse Son. Hij blijkt door een fout bij de politie jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan. De Limburger werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij (nog) niet aan de screeningsvereisten voldeed.

De arrestatie van Berry S. is de derde in deze zaak. Naast politiemol M. werd ook zijn vermeende handlanger gearresteerd, een 45-jarige Eindhovenaar.