Nieuws/Binnenland
480529604
Binnenland

Herfstvakantie zuiden begint vrijdag

DEN HAAG - In het zuiden van het land begint deze vrijdag de herfstvakantie. Die duurt tot en met 31 oktober. De vakantie geldt voor Zeeland, Limburg, het grootste deel van Noord-Brabant en 22 gemeenten in Gelderland, waaronder Arnhem en Nijmegen. Het begin van de vakantie kan vrijdagmiddag leiden tot files, zo is te zien op de verkeersdruktekalender van de ANWB.

Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor drukte op de wegen. "Vooral richting recreatiegebieden en vakantieparken kan het drukker worden dan normaal. In combinatie met een ongeluk of ander incident kan extra verkeer sneller voor vertragingen zorgen", meldt de dienst. Vrijdagmiddag bestaat bovendien de kans op buien en langs de kust kunnen harde windstoten voorkomen. De spits kan deze middag al vroeg beginnen.

Schiphol krijgt in deze twee weken twee miljoen reizigers te verwerken, drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Toen kon er maar mondjesmaat worden gevlogen door de coronamaatregelen. Het jaar ervoor telde Schiphol drie miljoen reizigers in dezelfde periode.

Deze herfstvakantie vliegen vakantiegangers volgens de luchthaven het meest naar Istanbul, Londen en Barcelona. Het leidt op piekmomenten tot lange rijen in de vertrekhallen.

De afgelopen week hadden de regio's Noord en Midden vakantie.